Bursa a scăzut cu 0,8%, influenţată de pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a urmat din nou linia burselor externe şi a scăzut cu 0,78% la deschiderea şedinţei de vineri, într-o piaţă în care foarte puţini investitori au intrat la tranzacţionare şi lichiditatea a fost de numai 782.000 de lei.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 08:07
Bursa a scăzut cu 0,8%, influenţată de pieţele externe

Piaţa locală se oprise joi din scădere, după şase şedinţe consecutive de corecţii, însă tensiunile de pe bursele internaţionale au determinat din nou scăderi la debutul sesiunii de vineri.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a deschis în scădere cu 0,98%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,82%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,2%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, susţinut de acţiunile Transgaz, care au avansat cu 1,67%.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat joi la Londra că oferta de vânzare a unui pachet minoritar de acţiuni la Transgaz se va derula spre sfârşitul lunii iunie. Statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei.

În primele 15 minute de tranzacţionare de vineri au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise doar de 18 companii din cele 80 de societăţi listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale”. Lichiditatea pieţei, de 782.000 de lei (176.000 de euro), era cu 29% mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1,1 milioane lei (254.000 de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 421.000 de lei şi, respectiv, de 134.000 de lei. Cotaţia acţiunilor FP a scăzut cu 1,8%, la 0,49 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 2,04%, la 0,48 lei.

Bursele europene au continuat să scadă, cu până la 1,3%, la deschiderea şedinţe, a cincea zi consecutiv, şi se îndreaptă spre cea mai severă corecţie săptămânală după noiembrie 2011, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia din Grecia şi Spania. Pieţele externe sunt afectate şi de retrogradarea băncilor spaniole de către Moody’s şi a ratingului Greciei de către Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...