1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Bursa a scăzut cu 0,9% în prima parte a zilei. Acţiunile Transgaz au coborât cu aproape 8%

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,9% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 7,84%, respectiv cu 16 lei, corectându-se în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

12 iun, 2013 | Mediafax

Valoarea cu care acţiunile Transgaz au scăzut este mai mică decât dividendul, de 21,29 lei/titlu, pe care compania îl va distribui acţionarilor din profitul înregistrat anul trecut. Corecţia acţiunilor companiei era de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend preţul titlurilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Transgaz va distribui dividende de 250,6 milioane lei, suma reprezentând 76% din profitul net înregistrat anul trecut, de 329,3 milioane lei.

În prima parte a şedinţei de miercuri au fost realizate 351 de tranzacţii cu acţiunile Transgaz, iar aceste titluri au consemnat primul rulaj din piaţă, de 2,1 milioane lei. Preţul acţiunilor a scăzut cu 7,84%, la 188 de lei.

Corecţia acţiunilor Transgaz a contribuit vizibil la scăderea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, indicele coborând cu 2,91%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,71%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 0,45% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei BET-XT a coborât cu 0,23%, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au continuat să scadă, majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Transferurile din prima parte a zilei au cumulat 5,7 milioane lei (1,2 milioane euro), valoare cu 14% peste rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare, de 5 milioane lei (1,1 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditatea de miercuri a fost reprezentată de transferuri cu acţiunile Transgaz (2,1 milioane lei) şi titlurile Fondului Proprietatea (1,9 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,31%, la 0,639 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,3%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO