Bursa a scăzut cu 0,9%, influenţată de pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,93% în prima parte a şedinţei, influenţată de pieţele externe, pe o lichiditate asigurată în principal de un deal cu 0,057% din acţiunile BRD (BRD) şi de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 11:23
Bursa a scăzut cu 0,9%, influenţată de pieţele externe

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni. La mijlocul şedinţei, pe piaţa principală doar cinci acţiuni înregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,64% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1%. Acţiunile SIF Muntenia erau singurele care în stagnare, în timp ce titlurile celorlalte patru SIF-uri şi al FP erau pe roşu. Titlurile SIF Muntenia au scăzut cu peste 3% la deschiderea şedinţei, corectându-se după ce vineri au urcat cu 8%, însă după prima oră cotaţia a revenit la nivelul de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% sub închiderea de vineri. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul bursei, de 15,8 milioane lei (3,6 milioane euro), era mult mai redus decât lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 27,3 milioane lei (6,2 milioane euro).

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie 52% de un deal cu 0,057% din acţiunile BRD (4,2 milioane lei) şi de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (4 milioane lei).

Deal-ul cu acţiuni BRD a fost realizat la 10,56 lei, cu 0,09% peste nivelul de vineri şi foarte uşor sub cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, de 15,57 lei. Pe piaţa principală, titlurile băncii au consemnat un rulaj de doar 166.000 de lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,544 lei, preţ cu 1,09% sub nivelul de vineri.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până 2,6%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est consemnau scăderi cuprinse între 1% şi 2,3%. Scăderea burselor a fost amplificată de publicarea unor rezultate sub aşteptări ale unor sondaje privind economia din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...