Bursa a scăzut cu 1,14%, în linie cu pieţele externe şi pe o lichiditate dublă

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,14%, pe o lichiditate dublă şi susţinută în proporţie de 95% de tranzacţiile cu titluri Fondul Proprietatea, SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi Banca Transilvania.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 15:03
Bursa a scăzut cu 1,14%, în linie cu pieţele externe şi pe o lichiditate dublă

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,37%, însă în următoarele 20 de minute a trecut pe scădere uşoară. În a doua parte a zilei, scăderea s-a dus până la %, punctul minim al indicelui general BET-C fiind atins la ora.

Atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe acţiunile FP, SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi Banca Transilvania. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 36,4 milioane lei (8,2 milioane euro) şi au asigurat 95% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 38,4 milioane lei (8,7 milioane euro).

„Cred că situaţia ţine foarte mult de lichiditatea oferită. Practic în condiţiile actuale, pe o lichiditate nu prea mare, singurele acţiuni care oferă posibilitatea de a intra şi ieşi în cât de cât rezonabil sunt blue chip-urile (cele mai lichide acţiuni -n.r.). Pe lângă speculatori, din când în când se mai simte prezenţa investitorilor interesaţi de randamentul dividendelor. Totuşi această lispă de orizont nu permite o activitate de tranzacţionare mai susţinută”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,95%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,83%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,73%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom. În prima oră cotaţia acestor titluri a urcat de mai multe ori până la un nivel maxim al primei părţi a zilei de 0,41 lei, respectiv cu 1,26% peste nivelul de marţi. Ulterior, preţul a revenit foarte aproape de închiderea şedinţei precedente. În a doua parte a zilei majoritatea tranzacţiilor au fost realizate la cotaţii cu circa 1% sub cea de marţi.

Chiar la închidere, scăderea s-a accelerat de la 1%, la 3,38%, în cadrul unor tranzacţii de aproximativ 20.000 de lei. Aceste titluri au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 2 milioane lei.

„De aproximativ două săptămâni se sesizase o uşoară mişcare ascendentă pe acţiunile OMV Petrom, indicând că piaţa anticipa rezultate pozitive, însă tensiunile financiare existente pe plan mondial au estompat destul de mult din optimism şi probabil zona de 0,41 lei reprezintă maximul posibil în condiţiile actuale”, a spus Bărbulescu.

OMV Petrom a înregistrat în perioada ianuarie – martie un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creştere cu 65% faţă de acelaşi interval din anul precedent, şi vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 20,2 milioane lei, sumă din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri. Operaţiunile cu titlurile FP au asigurat 53% din lichiditatea pieţei.

Deal-ul a fost realizat la 0,5555 lei, preţ cu doar 0,09% sub închiderea de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 0,18%, la 0,555 lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 38,4 milioane lei (8,7 milioane euro), valoare de două ori peste rulajul şedinţei anterioare, de 18,1 milioane lei (4,1 milioane euro). Astfel, lichiditatea a revenit aproape de nivelurile de săptămâna trecută, când a fost susţinută de deal-uri.

„Tranzacţiile de pe piaţa Deals ne arată că sunt investitori dornici să intre în piaţă, însă această intrare se face de obicei prin negociere, care înseamnă condiţii de preţ mai avantajoase, un minim de volum de acţiuni, sau costuri de tranzacţionare speciale. Dar trebuie să luăm în calcul că în funcţie de tipul cumpărătorului şi al vânzătorului, străini, instituţionali, persoane fizice române, ne putem forma o părere dacă este acumulare sau o distribuţie”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 182.000 de lei, valoare cu 40% mai mare decât rulajul de marţi, de 130.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 26.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,13%, la 0,07 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii între 0,4% şi 2,7%. Pieţele sunt tensionate din cauza speculaţiilor că Grecia ar putea fi împinsă în afara zonei euro, dar şi după unele informaţii conform cărora Spania va cere băncilor să constituie rezerve de încă 35 miliarde euro pentru împrumuturile acordate constructorilor, în contextul încercărilor autorităţilor de a restabili încrederea în stabilitatea sectorului bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...