Bursa a scăzut cu 1,2%, cu un ritm mai alert pe acţiunile Transelectrica şi Transgaz

Bursa a scăzut cu 1,25% în prima parte a zilei, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica şi Transgaz au consemnat corecţii mai vizibile, ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 11:25
Bursa a scăzut cu 1,2%, cu un ritm mai alert pe acţiunile Transelectrica şi Transgaz

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, continuând să scadă uşor pentru a doua zi consecutiv. Atenţia celor mai mulţi investitori a fost axată doar pe câteva acţiuni, la fel ca în şedinţele precedente.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,96% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1,33%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,75%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 2,03% sub nivelul de luni.

Corecţia indicelui a fost determinată în principal de scăderea acţiunilor Transelectrica (-2,81%) şi Transgaz (-4,14%). Aceste titluri au coborât în primele două ore cu peste 4%, în condiţiile în care unii investitori au plasat mai multe ordine de vânzare ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.

Anunţul privind introducerea taxei nu a avut o influenţă semnificativă luni asupra acţiunilor Transelectrica şi Transgaz, cele două titluri scăzând uor, cu 0,36% şi, respectiv, cu 1,08%.

La debutul şedinţei de marţi, titlurile Transelectrica au stagnat, în timp ce acţiunile Transgaz au scăzut cu 1,75%. După prima jumătate de oră, în piaţă au început să fie plasate mai multe ordine de vânzare pentru acţiunile celor două companii, astfel că presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos.

În prima parte a zilei, operaţiunile cu acţiuni Transelectrica au însumat 241.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 512.000 de lei.

Scăderea acţiunilor OMV Petrom a ajuns la 0,4%, după ce la deschidere a fost de peste 2%. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la preţul de 0,45 lei, iar transferurile din prima parte a şedinţei au cumulat 580.000 de lei.

Acţiunile companiei au coborât luni cu 2,21%, ca reacţie la intenţia Guvernului de a suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), valoare cu 23% sub rulajul din prima jumătate a şedinţei anterioare, de 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au rămas cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,01%, la 0,59 lei.

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%. Pieţele au recuperat o parte din scăderile din primele ore de tranzacţionare, susţinute de creşterea peste aşteptări a indicelui ZEW care reflecă aşteptările privind economia Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...