Bursa a scăzut cu 1,3%, în linie cu pieţele externe

Economica.net
18 05. 2012
bvb_121_18189600

Piaţa locală se oprise joi din scădere, după şase şedinţe consecutive de corecţii, însă amplificarea tensiunii de pe bursele internaţionale, urmare a retrogradării băncilor spaniole de către Moody’s şi a ratingului Greciei de către Fitch, a determinat din nou scăderi la debutul sesiunii de vineri.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 1,59%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 2,29% sub nivelul de joi.
În absenţa unor ordine mai mari de cumpărare, unii vânzători au dus vizibil în jos preţul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) pentru a găsi contraparte. Astfel, aceste acţiuni au înregistrat corecţii de 3,7% – 4,71%. În acelaşi timp, titlurile SIF Muntenia şi SIF Moldova au scăzut cu 0,83% şi, respectiv, cu 1,59%.

Acţiunile SIF Transilvania şi SIF Oltenia au consemnat cele mai ridicate rulaje din această categorie, de 1,3 milioane lei şi, respectiv, 549.000 de lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut în prima parte a zilei cu 1,87%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,73%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,5 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare cu 35% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 53% din lichiditatea pieţei, cu operaţiuni de 4,4 milioane lei. Aproape jumătate din această sumă a reprezentat valoarea a două deal-uri, realizate la un preţ cu 1,6% sub închiderea de joi. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au scăzut cu 1%, la 0,494 lei.

Bursele europene au continuat să scadă, pentru a cincea zi consecutiv, iar la mijlocul zilei consemnau corecţii de până la 0,8%, îndreptându-se spre cea mai severă corecţie săptămânală după noiembrie 2011, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia din Grecia şi Spania.