Bursa a scăzut cu 1,4%; corecţiile din luna mai au readus piaţa la nivelul din 2011

Bursa de la Bucureşti s-a întors pe linia descendentă şi a scăzut vineri cu 1,42%, astfel că reculul din luna mai a ajuns la 12,4%, iar indicele general al pieţei, BET-C, a coborât la nivelul de la finalul anului trecut.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 15:35
Bursa a scăzut cu 1,4%; corecţiile din luna mai au readus piaţa la nivelul din 2011

Scăderea bursei a fost determinat atât de corecţiile de pe pieţele internaţionale, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în luna mai cu 12,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,95%. Cei doi indici încă mai sunt pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 7,3% (BET) şi, respectiv, 3,55% (BET-FI

„Declinul bursei din ultima perioadă reflectă şi faptul că rebound-ul din primele luni ale anului a vizat strict dividendele. De altfel, doar companiile care au prezentat potenţial bun pentru dividende referitoare la exerciţiul financiar 2011 au fost în centrul raliului, respectiv FP, SIF-uri şi OMV Petrom. Această evoluţie a bursei din ultima perioadă a fost determinată de deteriorarea climatului macrofinanciar, îndeosebi în zona euro, principalul partener economic, în contextul reintensificării crizei datoriilor suverane. Alegerile din Grecia şi Franţa, dificultăţile din Spania şi alte state, şi transmiterea crizei din sfera finanţelor publice către sectorul financiar privat au determinat scăderi importante ale principalelor pieţe europene”, a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

După şase şedinţe consecutive de corecţii, piaţa s-a oprit joi din scădere, însă amplificarea tensiunii de pe bursele internaţionale după retrogradarea băncilor spaniole de către Moody’s şi a ratingului Greciei de către Fitch, au readus cotaţiile pe roşu la debutul sesiunii de vineri.

Deşi în a doua parte a şedinţei pieţele de la Paris şi Frankfurt au trecut pe creştere uşoară, bursa de la Bucureşti a rămas pe scădere.

Astfel, la închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,32%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 2,42% sub nivelul de joi.

În absenţa unor ordine mai mari de cumpărare, unii vânzători au dus vizibil în jos preţul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) pentru a găsi contraparte. Astfel, aceste acţiuni au înregistrat corecţii de 2,87% – 6,12%. În acelaşi timp, titlurile SIF Muntenia şi SIF Moldova au scăzut cu 1,47% şi, respectiv, cu 0,6%.

Acţiunile SIF Transilvania şi SIF Oltenia au consemnat cele mai ridicate rulaje din această categorie, de 3,4 milioane lei şi, respectiv, 1,4 milioane lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,69%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 2,12%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,7 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu 47% peste rulajul de joi, de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 40% din lichiditatea pieţei, cu operaţiuni de 9,8 milioane lei. Din această sumă, 2 milioane lei a reprezentat valoarea a două deal-uri realizate la un preţ cu 1,6% sub închiderea de joi. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au scăzut cu 1,42%, la 0,4919 lei.

„Pieţele est-europene au cel mai mult de suferit de pe urma situaţiei din zona euro, principalul partener economic. Practic, asistăm la ieşiri de capital din aceste economii, fie străin, fie autohton. Drept urmare se constată un declin sever pe burse, dar şi la nivelul pieţei valutare. Ieşirile de capital de pe bursă din ultima vreme sunt atât alte investitorilor străini, dar şi ale românilor. Per ansamblu, aceste ieşiri de capital din economia reală şi financiară sunt reflectate şi de piaţa valutară prin deprecieri ale monedelor. Din păcate, ajustarea economiei interne în urma valurilor de criză nu este nici pe departe terminată, iar dacă criza din zona euro va continua să se intensifice, cel mai probabil economia va încheia pe minus 2012. Oricum, este o economie care funcţioneaza pe terenuri aride, la această evoluţie contribuind şi riscurile politice din plan intern”, a afirmat Rădulescu.

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni OMV Petrom (4,2 milioane lei) şi SIF Muntenia (904.000 de lei). Pe piaţa principală, titlurile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 1,3 milioane lei lei, iar operaţiunile cu acţiunile SIF Muntenia au cumulat 488.000 de lei. Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,31%, la 0,34 lei.

Investitorii au continuat să manifeste un interes foarte redus pentru acţiunile de pe piaţa Rasdaq, astfel că operaţiunile au cumulat 239.000 de lei. În şedinţa precedentă, transferurile au fost de doar 102.000 de lei.

Titlurile firmei Ceramica Iaşi (CERE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 84.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,6%, la 0,92 lei.

„Câtă vreme nu se ajunge la soluţii credibile în zona euro, vom avea în continuare volatilitate şi tendinţă descendentă. Nu exclud rebound-uri temporare, însă o tendinţă ascendentă durabilă este determinată de relansarea sustenabilă a investiţiilor de către companii. Însă, într-un astfel de climat macroeconomic, caracterizat prin riscuri de default suveran, propagare către sectorul financiar privat şi divergenţa economiilor unei uniunii monetare, nu putem vorbi despre semnale favorabile pentru investiţii”, a mai spus analistul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu până la 0,2%, după patru zile consecutive de corecţii, în timp ce bursa de la Londra era în scădere cu 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...