Bursa a scăzut cu 1,5% în prima parte a zilei. Acţiunile SIF-urilor au coborât cu până la 4,2%

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,52% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care investitorii au plasat mai multe ordine de vânzare, în special pentru acţiunile SIF-urilor, care au coborât cu până la 4,2%.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 10:43
Bursa a scăzut cu 1,5% în prima parte a zilei. Acţiunile SIF-urilor au coborât cu până la 4,2%

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri sub cotaţiile de vineri, piaţa continuând să urmeze linia burselor externe. Spre deosebire de ultimele şedinţe, oscilaţiile de preţ au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume în creştere.

La mijlocul zilei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna cea mai vizibilă variaţie, fiind în scădere cu 2,76%. Titlurile FP au scăzut cu 1,89%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au consemnat corecţii de 1,98% – 4,17%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cobora cu 1,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,12% sub închiderea de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 2,2%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:03, noul indice al BVB, BET-BK, era în coborâre cu 2,39%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 7,6 milioane lei (1,6 milioane euro), valoare peste peste cinci ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de doar 1,4 milioane lei (320.000 de euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 3,1 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,98%, la 0,466 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au scăzut cu 3,14%,după ce în precedentele două sesiuni au urcat cu peste 23%. Creşterile de joi şi vineri au fost susţinute de declaraţia premierului Victor Ponta că privatizarea companiei va avea loc „lunile acestea”. Ulterior, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui împrumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care să-i permită funcţionarea la o capacitate de 65%-70% şi evitarea pierderilor.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,1%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii cuprinse între 0,3% şi 3,8%. Declinul pieţelor vine pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro, precum şi a îngrijorărilor că Spania va avea nevoie de un întreg pachet de salvare după ce o a doua regiune din Spania ar putea solicita ajutor guvernamental. Un alt factor care a sporit aversiunea la risc a investitorilor este teama că creşterea economică din China va continua să încetinească.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...