Bursa a scăzut cu 1,7% la deschidere, influenţată de instabilitatea politică

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,76% la deschiderea şedinţei de miercuri, influenţată în principal de instabilitatea politică din România, dar şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 07:57
Bursa a scăzut cu 1,7% la deschidere, influenţată de instabilitatea politică

Scăderea pieţei vine după cinci şedinţe consecutive în care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.
Piaţa nu a reacţionat marţi la disputele din Parlament între PDL şi USL privind schimbarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, însă reacţiile s-au văzut miercuri dimineaţă, când cotaţiile au deschis în scădere.

„Politicul îşi pune amprenta (asupra evoluţiei pieţei -n.r.), însă influenţează şi scăderile uşoare de pe bursele europene caer urmează după creşterile susţinute”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

După primele 37 de minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,77% sub închiderea de marţi.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,97% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 2,04%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a coborât cu 1,44%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Corecţia pieţei a venit în cadrul unor transferuri cu volume în creştere, operaţiunile însumând 2,8 milioane lei (635.000 de euro). Suma este de aproape şase ori peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 479.000 de lei (108.000 de euro).

Acţiunile Erste (EBS) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 1,4 milioane lei, şi au asigirat jumătate din rulajul bursei. Cotaţia acestor titluri a stagnat la 68,5 lei.

Bursele vest-europene au deschis ziua în scădere cu până la 0,4%, corectându-se uşor după ce marţi au atins maximul ultimelor două luni, susţinute de aşteptările optimiste ale investitorilor ca băncile centrale să ia măsuri de stimulare a economiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...