Bursa a scăzut cu 2,5%, iar acţiunile FP şi Transgaz au consemnat corecţii semnificative

Bursa a scăzut cu 2,52% în prima parte a zilei, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea şi Transgaz au înregistrat corecţii semnificative, de 7,3% şi, respectiv, 11,53%, întrucât de joi cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 10:53
Bursa a scăzut cu 2,5%, iar acţiunile FP şi Transgaz au consemnat corecţii semnificative

Acţiunile FP au scăzut cu 0,0405 lei, iar dividendul net este de 0,0385 lei/titlu. Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,5145 lei, preţ cu 7,3% sub ultima cotaţie de miercuri. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,2 milioane lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Titlurile Transgaz au coborât cu 11,53% sau cu 28,15 lei, ajungând la cotaţia de 216,05 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 29,76 lei/acţiune. Reculul titlurilor Transgaz a venit al şaselea rulaj din piaţă, de 435.000 de lei.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2,55%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,97% sub nivelul de miercuri.
Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,69%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cel mai vizibil recul, de 3,66%, în principal ca urmare a corecţiei, de 11,53%, consemnată de acţiunile Transgaz.

În prima parte a şedinţei, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 milioane lei (2,9 milioane euro), sumă cu 21% peste rulajul din prima parte a sesiunii precedente, de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro).

La ora 11:33 a fost realizat un deal cu 0,65% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru aproape 1,6 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 32 lei, preţ cu 0,16% peste nivelul de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile BVB au scăzut cu 1,94%, la 31,33 lei, pe un rulaj de doar 22.000 de lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...