Bursa a scăzut cu aproape 0,8%, iar rulajul a continuat să fie redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,78%, influenţată de corecţiile înregistrate în şedinţa precedentă de bursele externe, însă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 14 milioane lei.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 15:55
Bursa a scăzut cu aproape 0,8%, iar rulajul a continuat să fie redus

Piaţa a fost pe scădere uşoară încă din primele minute, deşi bursele externe au revenit uşor în prima parte a zilei după corecţiile de până la 2% înregistrate miercuri.

„Amploarea scăderilor de miercuri din SUA a fost preluată joi şi de bursa din România. Apropierea alegerilor din SUA a fost un reper şi o motivaţie pentru prezenţa redusă a investitorilor la tranzacţionare, aceştia găsind perioada electorală drept una incertă şi caracterizată de riscuri. Volatilitatea ridicată de miercuri de pe pieţele internaţionale nu a reuşit să readucă în piaţă investorii. În momentul de faţă cred că există un echilibru între optimisim şi pesimism, fiecare dintre stări având fundamente. Astfel, la actualele cotaţii, este greu de crezut că putem vedea un avans al volumelor. Cred că se aşteaptă o mişcare mai agresivă pentru a determina cumpărătorii să intre în piaţă, iar vânzările nu par să reprezinte o miză acum”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,91% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,63%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,17% sub nivelul şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,4%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14 milioane lei (3,1 milioane euro), valoare cu 17% sub rulajul şedinţei precedente, de 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste jumătate din lichiditate a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei) şi titlurile OMV Petrom (1,6 milioane lei).

Cea mai recentă operaţiune cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,53 lei, preţ cu 0,93% peste închiderea de miercuri, iar acţiunile companiei energetice au scăzut cu 1,83%, la 0,403 lei.

„Momentul rezultatul alegerilor parlamentare de la noi va coincide cu primele calcule privind aşteptările investitorilor pentru dividende. Ca atare, există şanse ca după alegeri să asistăm la o creştere uşoară a lichidităţii”, a mai spus brokerul.

Încă aproape o treime din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiunile SIF Banat-Crişana (910.000 de lei), SIF Oltenia (1 milion de lei), SIF Transilvania (1 milion de lei) şi SIF Moldova (aproape 1,3 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 79.000 de lei, valoare de aproape două ori sub rulajul de miercuri, de 135.000 de lei. Un rulaj mai redus decât cel de joi a fost înregistrat pe 30 octombrie, când operaţiunile au însumat numai 56.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,2%. Pieţele au fost pe verde cu până la 0,7% în prima parte a zilei, susţinute de rezultatele financiare publicate de mai multe companii, dar şi de aprobarea unui pachet de măsuri de austeritate în Grecia, necesare pentru deblocarea fondurilor de la creditorii externi. În a doua parte a zilei creşterile au încetinit, după ce banca centrală a Angliei şi Banca Centrală Europeană (BCE) au menţinut dobânzile cheie la 0,5% şi, respectiv, la 0,75% pe an.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat, totodată, că economia zonei euro va continua să rămână slabă. Avertismentul vine la doar o zi după ce Comisia Europeană şi-a redus estimările privind creşterea economică în zona euro de la 1% la numai 0,1%, în condiţiile în care criza datoriilor face ravagii în sudul continentului şi erodează performanţele economice ale Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...