Bursa a scăzut cu aproape 2% în prima parte a şedinţei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,97%, într-o piaţă în care investitorii au continuat să plaseze ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, în special pe acţiunile Băncii Transilvania şi Fondul Proprietatea, care au coborât cu 5,29% şi, respectiv, cu 2,83%.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 11:49
Bursa a scăzut cu aproape 2% în prima parte a şedinţei

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, urmând linia burselor mature din Europa. După prima oră pieţele vest-europene au recuperat corecţiile de la deschidere şi revenit pentru scurt timp pe creştere uşoară. Mişcarea nu a fost urmată şi de bursa de la Bucureşti. Punctul minim al indicelui general al BVB, BET-C, a fost atins chiar la mijlocul zilei.

La mijlocul şedinţei, cele mai vizibile scăderi din piaţă erau înregistrate de acţiunile Băncii Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).

Titlurile băncii au coborât cu 5,29%, la 1,075 lei, iar acţiunile FP au scăzut cu 2,83%, la 0,566 lei. Corecţia titlurilor Băncii Transilvania a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 487.000 de lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,1 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2,48%, la 0,3901 lei, pe al cincilea rulaj din piaţă, de 394.000 de lei.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,43% sub închiderea şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, consemna un recul de 2%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,32%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16 milioane lei (3,6 milioane euro), valoare cu 27% mai redusă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 63% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere foarte uşoară, cu până la 0,1%, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,2%. În acelaşi timp, bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...