Bursa a scăzut din nou, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi şase deal-uri

Bursa a scăzut şi marţi, cu 1,18%, pentru a patra şedinţă consecutiv, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 80% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi de şase deal-uri cu titluri Ropharma (RPH), BRD (BRD), FP, Mecanica Ceahlău (MECF) şi SIF Muntenia (SIF4).
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 14:25
Bursa a scăzut din nou, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi şase deal-uri

Piaţa locală a deschis ziua în scădere, decuplată de evoluţia burselor vest-europene, care au reuşit să revină pe verde după cel mai abrupt declin din ultimele trei săptămâni. Astfel, bursa a marcat o nouă zi de scăderi uşoare şi de volumele reduse de tranzacţionare în majoritatea cazurilor.

Analistul Tradeville Bogdan Gherghe spune că situaţia economică şi emoţională la nivel global nu oferă investitorilor motive să intre la cumpărare la preţurile actuale, iar cei care au acţiuni în portofolii nu sunt dispuşi să vândă volume mari în condiţiile în care multe dintre companiile de la BVB au raportat rezultate financiare mulţumitoare.

„Volumele reduse din ultima perioadă pot fi explicate prin mai multe argumente, cum ar fi specificul sezonului, vara tranzacţionându-se mai puţin în comparaţie cu restul anulu. O altă explicaţie poate fi perioada de stabilizare a cotaţiilor după un trend descedent, ceea ce face ca pentru investitori să fie greu de estimat în acest moment direcţia clară a pieţei. Volumele tranzacţionate pe Fondul Proprietatea sunt la fel de reduse în comparaţie cu restul pieţei, iar singurul factor determinant pentru o creştere a volumelor a fost intrarea Hidroelectrica în procedura de insolvenţă, când rulajele au fost ridicate doar pentru o zi”, a afirmat analistul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,79%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,54% peste sesiunea de luni.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,08% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,62%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Analistul crede că din a doua parte a lunii iulie volumele de tranzacţionare vor creşte şi investitorii vor fi mai activi la tranzacţionare, odată cu publicarea datelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 26,9 milioane lei (6 milioane euro), sumă de aproape trei ori sub rulajul de luni, 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată, în proporţie de 80% de operaţiunile cu titluri Fondul Proprietatea (8,7 milioane lei), tranzacţii negociate cu 2,5% din acţiunile Ropharma (4,3 milioane lei) şi cu pachete de titluri BRD (4,2 milioane lei), FP (2,1 milioane lei), Mecanica Ceahlău (1,2 milioane lei) şi SIF Muntenia (720.000 de lei).

„Tranzacţiile deal pot avea explicaţii multiple. Din ce am observat în ultimele şedinţe, acţiunile SIF Muntenia s-au tranzacţionat mai frecvent pe piaţa deal, pe fondul apropierii Adunării Generale a Acţionarilor şi a discuţiilor recente dintre acţionari şi conducere”, a afirmat Gherghe.

Pachetul de acţiuni Ropharma a fost vândut de omul de afaceri Mihai Miron, prin firma Rimia Investments, iar participaţia sa a scăzut la 35,27%. Anterior, el controla indirect 37,77% din acţiunile Ropharma, prin Rimia Investments (20,23%) şi prin ADD Pharmaceuticals (17,54%). Deal-ul a fost realizat la preţul de 0,6 lei/acţiune, cu 12,54% sub nivelul de luni, iar pe piaţa principală cotaţia distribuitorului de medicamente a scăzut cu 2,26%, la 0,6705 lei.

Cu acţiunile BRD, în decurs de un minut, au fost realizate două tranzacţii negociate de câte 2,1 milioane lei, la preţul de 8,5 lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la decizia agenţiei de evaluare Moody’s de reducere a ratingului BRD cu o treaptă, la „Baa3”, cu perspectivă negativă. Cu acţiunile BRD au fost realizate numai 43 de operaţiuni, în sumă de 224.000 de lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 4,25%, la 8,33 lei.

„Downgrade-ul şi situaţia actuală este inclusă în preţul de tranzacţionare. Titlurile băncii au coborât la începutul lunii mai sub 10 lei/acţiune, nivel important de suport în ultimii doi ani, şi au marcat o corecţie de aproximativ 20%. Este normal ca ştirea de astăzi să nu aducă o creştere spectaculoasă a volumelor tranzacţionate”, a mai spus analistul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8,7 milioane lei, iar preţul acestor titluri a scăzut cu 0,68%, la 0,44 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%. În a doua parte a zilei pieţele au trecut pentru scurte perioade de timp pe roşu, după ce costurile de finanţare ale Spaniei au crescut de aproape trei ori în cadrul unor licitaţii pentru vânzare de titluri de stat. Creşterea randamentelor titlurilor de stat spaniole vine şi după ce Moody’s a retrogradat ratingurile a 28 de bănci din Spania.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...