Bursa a scăzut foarte uşor, fără o reacţie vizibilă la datele privind creşterea PIB

Economica.net
14 08. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar majoritatea titlurilor au înregistrat variaţii reduse încă de la deschidere.

La ora 13:00 indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,18%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,32%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu numai 0,14%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,58% sub nivelul de luni.
Pe primele locuri în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Erste (1,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,3 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,1 milioane lei). Aceste titluri au asigruat 72% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro). Rulajul bursei este dublu faţă de valoarea din prima parte a şedinţei precedente, de 2,7 milioane lei (593.000 de euro).

Acţiunile Oltchim marchează o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,95%, şi au ajuns la 0,5205 lei. În precedentele două şedinţe titlurile combinatului chimic au căzut cumulat cu 28%, coborând în fiecare sesiune cu maximul admis într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, respectiv 15%.

Cu aceste titluri au fost realizate operaţiuni de 61.000 de lei, uşor peste rulajele din precedente două şedinţe, de 53.000 de lei.

Volumele de acţiuni Oltchim transferate şi preţul au scăzut vizibil întrucât foarte puţini investitori mai pun ordine de cumpărare, după anunţul privind privatizarea combinatului. Operaţiunea implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 0,8%.