Bursa a scăzut foarte uşor în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj salvat de trei deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,12% în prima jumătate de oră, într-o piaţă unde trei deal-uri cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat aproape 83% din lichiditatea de doar 2,1 milioane lei.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 08:16
Bursa a scăzut foarte uşor în primele minute de tranzacţionare, pe un rulaj salvat de trei deal-uri

În primele minute ale şedinţei de marţi au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise doar de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Tranzacţiile din piaţa principală au cumulat 370.000 de lei (83.000 de euro), iar cumulat cu trei deal-uri cu titluri Banca Transilvania (908.000 de lei), BRD (482.000 de lei) şi OMV Petrom (342.000 de lei), lichiditatea bursei a ajuns la 2,1 milioane lei (474.000 de euro).

Rulajul pieţei este cu mult peste cel din perioada similară a şedinţei precedente, când s-au consemnat tranzacţii cumulate de numai 296.000 de lei (68.000 de euro).

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,31%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,23%, iar indicele extins BET-BK, a rămas în imediata apropiere a nivelului de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:32, indicele BET-FI a fost cu 0,25% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea.

Acţiunile BRD şi titlurile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,86% şi, respectiv, cu 1,49%. În şedinţa precedentă titlurile BRD şi acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 2,25% şi, respectiv, cu 2,11%, ducând majoritatea indicilor bursieri pe verde, după trei şedinţe consecutive încheiate pe roşu.

Evoluţiile acţiunilor BRD şi Banca Transilvania din primele minute ale şedinţei de marţi au venit pe rulaje de doar 16.000 de lei şi, respectiv, de 19.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de aproape 60.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,61%, la 0,658 lei.

Acţiunile marilor companii europene au început şedinţa de marţi în creştere, revenind de la cel mai redus nivel din ultima lună atins luni, după ce un oficial al Rezervei Federale americane (Fed) a declarat că instituţia este dedicată măsurilor de stimulare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...