Bursa a scăzut foarte uşor, pe cel mai mic rulaj din ultimele şase săptămâni

Bursa a scăzut foarte uşor, într-o piaţă unde rulajul a atins minimul ultimelor şase săptămâni, iar acţiunile SIF Moldova au coborât cu 1,3% în prima zi după care investitorii care cumpără aceste titluri nu mai au dreptul să participe la AGA în care va fi ales un nou Consiliu de Administraţie.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 15:26
Bursa a scăzut foarte uşor, pe cel mai mic rulaj din ultimele şase săptămâni

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Astfel, după un debut pe verde, în următoarele două ore bursa a pierdut câştigul uşor şi după ora 12:00 a intrat pe scădere. În ultima oră, piaţa a revenit în imediata apropiere a nivelurilor de vineri, astfel că la închidere indicele general al bursei, BET-C, era cu doar 0,12% sub închiderea şedinţei anterioare.

În prima parte a zilei acţiunile SIF Moldova (SIF2) au consemnat cea mai vizibilă variaţie dintre societăţile de investiţii financiare, coborând cu până la 2,6%. În ultimele ore de tranzacţionare, corecţia s-a temperat, iar la închidere aceste titluri erau în scădere cu 1,29%, la 1,53 lei. Acţiunile SIF Moldova au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 662.000 de lei.

„Cred că scăderea preţului nu are legătură cu anunţul de vineri. Până vineri, când a fost ultima zi în care se mai puteau cumpăra acţiuni pentru participarea la AGA, a existat o presiune la cumpărare pentru că se acumulau cât mai multe voturi pentru AGA din 4/5 aprilie. Fiind o AGA cu miză foarte mare, respectiv alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, preţul acţiunii SIF Moldova a crescut consistent în ultimele 10 zile. Luni, prima zi după data de referinţă, investitorii s-au retras, pentru moment, de la cumpărare, iar revenirea lor este aşteptată în funcţie de zvonurile sau informaţiile care vor apărea referitoare la valoarea dividendului”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Societatea de investiţii a anunţat vineri seară că trei acţionari au solicitat dividende de 124,6 milioane lei, cu 41% peste cele propuse de Consiliul de Administraţie al societăţii şi reprezentând aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut de societatea de investiţii financiare.

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a menţionat, într-un comunicat, că va fi necesară o revizuire a strategiei de gestionare a lichidităţilor necesare pentru programele de investiţii şi de răscumpărare propuse, dacă în AGA va fi aprobată distribuirea de dividende cerută de cei trei acţionari.

Administratorii SIF menţionau, totodată, că un posibil impact va fi şi asupra performanţelor previzionate ale activelor administrate.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu doar 0,16% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-XT a fost pe scădere cu 0,35%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de titluri, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,57%, iar indicele BET-NG a scăzut cu 0,22%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,81% sub nivelul de vineri.

Lichiditatea de luni a semnificativ sub rulajele înregistrate în precedentele cinci şedinţe, care au fost cuprinse între 31 şi 165 milioane lei. Lichiditatea zilele precedente a fost susţinută în principal de deal-uri, dar şi de volumele mai mari înregistrate pe acţiunile SIF-urilor, ale Fondului Proprietatea, dar şi pe alte titluri de regulă lichide.

La finalul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 98,7 milioane lei (22,7 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de luni a fost înregistrată pe 28 ianuarie, când operaţiunile au însumat numai 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Aproape jumătate din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 4,5 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,6285 lei, preţ în scădere cu 0,63%.

„Este bine venită o perioadă de relaxare din punct de vedere a lichidităţii. Problema este să nu rămână aşa şi în zilele următoare. Mă aştept ca, odată cu apropierea datelor de referinţă pentru AGA, piaţa să cunoască volume mari de tranzacţionare, trendul fiind unul, deocamdată, crescător”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 816.000 de lei, valoare aproape dublă faţă de rulajul de vineri, de 457.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu până la 0,2%, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...