Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi Transgaz

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,12%, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, iar tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi Transgaz (TGN) au ridicat lichiditatea la 40 milioane lei.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 16:39
Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi Transgaz

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschiderea şedinţei, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar titlurile emise de un sfert din companii listate.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 61% peste rulajul de marţi, de 24,8 milioane lei (5,7 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (22,7 milioane lei, din care un deal de 16,6 milioane lei) şi titluri Transgaz (3,1 milioane lei, din care două deal-uri de 1,5 milioane lei).

Pe piaţa principală, acţiunile FP au încheiat ziua în creştere cu 0,71%, la 0,6365 lei, iar titlurile Transgaz au urcat cu aproape 3%, la 218 lei.

„Se poate observa o reducere considerabilă a rulajelor în ultimele zile, după ce săptămâna trecută principalii actori au fost blue-chip-urile şi aici sunt uşor de identificat câteva dintre elementele care au condus la volume importante. În primul rând acţiunea Fondului Proprietatea este una dintre cele mai vizibile pentru investitorii străini şi ei au fost cei care au avut resursele să cumpere volume semnificative, în condiţiile în care în piaţă au existat astfel de cantităţi oferite. Este foarte probabil ca interes să mai fie, însă din păcate piaţa nu oferă cantităţi suficiente la actualele paliere de preţ astfel încât volumul să fie semnificativ”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu numai 0,08% peste nivelul de marţi, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a fost în creştere cu 0,11%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,16%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu doar 0,08% sub ziua precedentă.

„Principalul motor pentru evoluţia acţiunilor SIF-urilor îl reprezintă imediata apropiere a adunărilor generale şi, cu precădere, a datelor de referinţă care permit prezenţa la AGA. În cazul SIF-urilor, este relativ uşor de prevăzut că majoritatea intereselor cu privire la conducerea acestora vin din partea investitorilor români. Săptămâna trecută s-a făcut un efort financiar considerabil de către cei interesaţi să adune cât mai multe pachete de acţiuni, situaţie care a determinat o creşte rapidă a cotaţiilor. Odată liniştită această «sete», volumele au revenit la nivelurile obişnuite”, a mai spus brokerul.

În ultima oră au fost realizate deal-uri cu acţiuni SIF Oltenia (2,1 milioane lei), SIF Banat-Crişana (2 milioane lei) şi cu titluri SIF Muntenia (480.000 de lei).

„Legat de evoluţia pieţei în viitor, aş putea spune că majoritatea potenţialului general de creştere s-a consumat. Numai evenimente neprevăzute şi neincluse în preţurile actuale ar putea produce surprize”, a mai spus Bărbulescu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de doar 290.000 de lei.

Peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost susţinută de înregistrarea rezultatelor ofertelor de preluare de la firmele Apromat ARAD (1,2 milioane lei) şi ICPV Arad (1,3 milioane lei). Ofertele au fost derulate de firma Astra Rail Industries, deţinută indirect de cetăţeanul german Thomas Manns.

El a cumpărat 18,66% din acţiunile Aprobat, majorându-şi participaţia la 61,15% din capitalul social. În acelaşi timp, Manns a cumpărat prin ofertă 9,84% din titlurile ICPV şi a ajuns să deţină 99,18% din acţiuni.

Manns a preluat în luna iulie a anului trecut, pentru mai mult de 30 de milioane de euro, producţia de vagoane de marfă de la Astra Vagoane, Meva şi Romvag, firme care au făcut parte din grupul IRS deţinut de omul de afaceri Cristian Burci.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...