Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Petrom şi SIF Muntenia

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,15%, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile OMV Petrom (SNP) şi un deal cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat două treimi din rulajul de doar 20,4 milioane lei.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 15:18
Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Petrom şi SIF Muntenia

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar după primele 40 de minute de tranzacţionare a trecut pe scădere uşoară, în timp ce atenţia investitorilor a fost axată pe câteva acţiuni. Rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,09% sub nivelul de la închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,15%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au încheiat ziua în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile OMV Petrom au înregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni şi jumătate, de 11,1 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de tranzacţiile din piaţa principală, spre deosebire de situaţia din ultimele şase luni, pentru care există date pe site-ul BVB, când pachete mari de acţiuni ale companiei erau transferate prin deal-uri.

Titlurile companiei au încheiat şedinţa la 0,4098 lei, preţ cu 0,17% sub nivelul de vineri.

„Volumele ridicate de acţiuni OMV Petrom tranzacţionate în ultima perioadă au o strânsă legătură cu plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea. Discount-ul atractiv de peste 12% (din momentul anunţului) face ca o parte din investitorii participanţi în ofertă să marcheze profiturile obţinute într-un interval foarte scurt de timp. Uitându-ne în trecut, acelaşi lucru s-a întâmplat şi la sfârşitul lunii noiembrie la precedentul plasament privat (când BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom – n.r.). Mă aştept ca presiunea pe vânzare să se diminueze în următoarea perioadă, iar preţul acţiunii să se stabilizeze în jurul pragului psihologic de 0,4 lei/acţiune”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

În prima oră a şedinţei a fost realizat un deal, de 975.000 de lei, cu acţiuni OMV Petrom. Titlurile au fost transferate la preţul de 0,39 lei/titlu, cu 5% sub închiderea de vineri şi, totodată, similar celui la care Fondul Proprietatea a vândut săptămână trecută 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,4 milioane lei (4,7 milioane euro), rulaj cu 16% sub rulajul de vineri, de 24,4 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de luni a fost asigurată de titlurile OMV Petrom (11,1 milioane lei, din care un deal de 975.000 de lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

Datele din sistemul Bursei arată că vineri a fost înregistrat un rulaj de 271,1 milioane lei (62,4 milioane euro), însă din această sumă 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro) reprezintă plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea cu 1,11% din acţiunile OMV Petrom. Rezultatul operaţiunii a fost înregistrat în sistemul BVB după închiderea şedinţei de vineri.

În şedinţa de luni a fost realizat un deal şi cu acţiuni SIF Muntenia, de 2,2 milioane lei, la un preţ cu 0,73% peste închiderea de vineri. Pe piaţa principală, acţiunile societăţii au crescut cu 1,74%, la 0,7 lei, pe un rulaj de doar 255.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de 2,8 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,66 lei.

„Piaţa locală a înregistrat o evoluţie destul de bună în ultima perioadă având în vedere creşterile semnificative consemnate de unele acţiuni ulterior datelor ex-dividend (după care cei care cumpără acţiunile nu mai au dreptul să încaseze dividendele acordate din profitul de anul trecut – n.r.). Cu siguranţă, optimismul este încă prezent şi pe plan local având în vedere evoluţiile din pieţele dezvoltate. Pentru perioadă următoare mă aştept la o scădere uşoară a volumelor tranzacţionate şi o evoluţie laterală (creşteri uşoare urmate de scăderi uşoare – n.r.) având în vedere apropierea lunilor de vară (când de regulă, activitatea pe pieţe este mai redusă – n.r.)”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,3 milioane lei, valoare cu mult sub tranzacţiile realizate vineri, de 37,8 milioane lei.

Rulajul de luni a fost asigurat în proporţie de 94% de tranzacţii cu acţiuni ale Companiei Hoteliere Intercontinental (RCHI), care deţine hotelul Intercontinental din Bucureşti. Operaţiunile cu aceste acţiuni au cumulat 1,2 milioane lei, sumă din care 1 milion de lei a reprezentat unui deal cu 1,75% din titluri. Deal-ul a fost realizat la preţul de 0,07 lei, cu 2,19% peste cotaţia precedentă, în timp ce preţul din piaţa principală a urcat cu 16,06%, la 0,0795 lei.

Aproape întreaga lichiditate de vineri a fost asigurată de o tranzacţie specială, de 37,7 milioane lei, prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 92,91% din acţiunile Uzinele Chimice Govora – Ciech ChemicalGroup (UZIM). Pachetul a fost transferat de pe firma CIECH, înregistrată în Polonia, către o altă firmă din acelaşi grup, Janikowskie Sodowe Janikosoda.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois......
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...