Bursa a scăzut joi cu 0,5%. Luna mai a coborât sub nivelul de la finele anului trecut

Bursa a scăzut joi cu 0,54%, amplificându-şi reculul din luna mai la aproape 13,5%, astfel că a coborât uşor sub nivelul de la finalul anului trecut, pe o lichiditate redusă şi salvată de transferuri cu acţiuni Fondului Proprietatea (FP) şi un deal cu titluri OMV Petrom (SNP).
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 14:57
Bursa a scăzut joi cu 0,5%. Luna mai a coborât sub nivelul de la finele anului trecut

Scăderea bursei din luna mai a fost determinată atât de corecţiile de pe pieţele internaţionale, ca urmare a temerilor privind viitorul zonei euro, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele general BET-C este cu 1,1% mai jos. Un nivel mai redus a fost atins în penultima şedinţă a anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în luna mai cu 14,2%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 17,6%. Cei doi indici sunt încă pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 5,3% (BET) şi, respectiv, 3,9% (BET-FI).

Piaţa a deschis şedinţa de joi în imediata apropiere a nivelului de miercuri şi în prima oră a trecut foarte uşor pe verde, în linie cu bursele vest-europene. Deşi pieţele externe au rămas pe creştere, bursa locală a trecut pe scădere după ora 11:15, în condiţiile în care investitorii care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile uşor mai jos pentru a găsi contraparte.

„Volumele foarte de mici (de acţiuni tranzacţionate – n.r.) din ultima perioadă sunt determinate în cea mai mare parte de starea de aşteptare în care se află investitorii. O parte dintre cei care doresc să cumpere vor să o facă la un preţ cu aproximativ 10% mai jos decât nivelul actual. Pe termen scurt, strategii de genul acesta nu au cum să genereze volume ridicate de tranzacţionare sau evoluţii pozitive ale pieţei. Investitorii prezenţi în piaţă în momentul de faţă sunt în mare parte de talie mică, tranzacţiile mai mari sunt de cele mai multe ori deal-uri care pot fi puse pe seama investitorilor instituţionali”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de miercuri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,51%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,71%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu două treimi mai mare decât rulajul şedinţei anterioare, de doar 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). Peste 68% din lichiditatea de joi a fost asigurată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,9 milioane lei) şi un deal cu titluri OMV Petrom (1,7 milioane lei). Acţiunile transferate prin deal au fost cumpărate de fond administrat de compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,492 lei, preţ în creştere cu 1,03%.

Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a fost realizat la 0,35 lei, preţ cu 1% sub închiderea de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,53%, la 0,3481 lei. Operaţiunile realizate pe piaţa principală cu aceste acţiuni au însumat numai 197.000 de lei.

„Dupa părerea mea, ceva mai multă claritate vom avea începând cu ultima parte a lunii iunie, dar nu exclud o perioadă de creşteri în următoarea săptămână. Această evoluţie ar putea fi pusă doar pe seama unor mişcări pur tehnice ţinând cont de faptul că de aproape două săptămâni indicii BET şi BET-FI evoluează în zone de supravânzare”, a mai spus traderul.

Pieţele vest-europene au fost pe creştere până în jurul orei 15:30, însă după acest moment bursele de la Paris şi Frankfurt au trecut pe roşu, odată cu publicarea unor date sub aşteptări din SUA privind piaţa muncii şi revizuirea în scădere uşoară a creşterii economice în primul trimestru. Spre închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele de Paris şi Frankfurt au revenit la nivelurile de miercuri, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...