Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a zilei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,15%, în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 5 milioane de lei.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 10:41
Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a zilei, pe un rulaj foarte redus

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după prima jumătate de oră a trecut pe roşu. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de numai 25.000 de lei, fiind efectuate numai 20 de tranzacţii. Preţul acestor titluri a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,639 lei.

Peste trei sferturi din lichiditatea pieţei, de doar 5 milioane lei (1,1 milioane euro), au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile OMV Petrom (1,3 milioane lei), Banca Transilvania (994.000 de lei), Erste (773.000 de lei) şi Transgaz (771.000 de lei). Rulajul pieţei este cu 39% sub cel din prima parte a şedinţei de luni, de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,26%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,12% sub închiderea de luni.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,35%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,42% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,5%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 1,5%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, unde scăderile erau între 0,3% şi 2,3%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce Banca Japoniei a decis să nu extindă măsurile de stimulare a economiei, iar Curtea Constituţională din Germania a început audierile în privinţa programului de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE).

Investitorii urmăresc cu atenţie audierile din Germania, întrucât de rezultatul acestora depinde programul BCE, considerat un factor esenţial de încredere pe pieţele europene. Din grupul care contestă legalitatea programului face parte şi un parlamentar din coaliţia cancelarului german Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...