Bursa a scăzut nesemnificativ, pe cel mai redus din ultimele şase săptămâni

Bursa a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, pe cel mai redus rulaj din ultimele şase săptămâni, într-o piaţă marcată de volumele reduse de tranzacţionare, specifice perioadei de vară, şi de prudenţa investitorilor, pe fondul tensiunilor politice.
Economica.net - mie, 11 iul. 2012, 14:38
Bursa a scăzut nesemnificativ, pe cel mai redus din ultimele şase săptămâni

Rulajul pieţei, de numai 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), a fost de 2,5 ori sub lichiditatea de marţi, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Un rulaj mai redus decât cel de miercuri a fost înregistrat la 30 mai, când operaţiunile au însumat 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

„Este vremea vacanţelor şi, totodată, este o situaţie politică «minunată» care îi ţine pe străini departe, foarte departe deocamdată. Eu cred că la noi nu se conştientizează deloc ideea de «imagine externă». Nu mă refer la spaţiul Schengen, ci la bani, investiţii, cash. Toţi stau deoparte şi se tem de ce se întâmplă, pentru că poveştile cu privatizări amânate nu mai ţin. Cred că doar programul de răscumpărare de acţiuni al Fondului Proprietatea ar mai putea da un avânt pieţei, însă doar pe termen scurt. Altă variantă ar fi să se încerce şi la alte SIF-uri o mişcare similară celei de la SIF Muntenia (unde un grup de acţionari a reuşit în AGA să schimbe membrii Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor – n.r.), dar nu cred că este cazul”, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

Pe de altă parte, reluarea ofertei secundare de vânzare a unei participaţii la OMV Petrom ar putea fi un semnal pozitiv pentru investitorii străini, consideră analistul.

Aproape 40% din rulajul de miercuri a fost asigurat de câteva tranzacţii realizate chiar în ultimele secunde ale şedinţei cu acţiuni Fondul Proprietatea, pentru 2,9 milioane lei. La finalul şedinţei, titlurile FP consemnau un rulaj de 5,1 milioane lei, valoare care reprezenta două treimi din rulajul pieţei. Chiar în ultimele secunde preţul acestor acţiuni a revenit pe creştere, cu 0,21%, anterior fiind în scădere cu 0,43%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,39%.

„Probabil că în lipsa unor ştiri majore de pe plan extern, până pe la sfârşitul lunii cred că vom asista la acelaşi scenariu. Atunci este posibil să asistamă la mişcări mai ample în funcţie de rezultatele referendumului şi, poate, de situaţiile financiare înregistrate de companii în al doilea trimestru”, a afirmat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,34% sub închiderea de marţi.

Fluctuaţii reduse a înregistrat şi indicele extins al Bursei, BET-XT, care a coborât cu doar 0,24%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a scăzut cu 0,3%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

„Ultimele evenimente care au determinat o evoluţie ascendentă în special pe acţiunile celor cinci SIF-uri au fost digerate de piaţă, iar în lipsa altor ştiri s-a cam luat o pauză la tranzacţionare. Cei care au cumpărat aşteaptă un nou val de cumpărători cărora să le vândă sau ştiri proaste care să ducă piaţa în jos şi atunci să vândă, anticipând că vor recumpăra la preţuri mai mici. Oricum, părerea mea este că în piaţă sunt foarte puţini investitori, mai ales speculatori. La Fondul Proprietatea putem vorbi în continuare de o acumulare, care se vede şi din structura acţionariatului, unde străinii continuă să cumpere, în timp ce românii vând uşor-uşor”, a afirmat brokerul de la Rombell Securities.

După creşterile din precedentele două zile, acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile corecţii, de 1,92% şi, respectiv, de 1,95%. Pe de altă parte, acţiunile SIF Muntenia au continuat să crească uşor, cu 1,15%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 153.000 de lei, valoare cu 30% sub rulajul de marţi, de 217.000 de lei.

Acţiunile firmei Uzinele Textile Timişoara (UTRQ) au fost din nou cele mai lichide, cu un rulaj de 96.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,77%, la 11,1 lei.

Până la închiderea pieţei principale, pe segmentul destinat produselor structurate speculatorii au realizat transferuri de aproape 1,5 milioane lei (328.000 de euro). Tranzacţiile pe acest segment sunt oprite la 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei principale.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele erau în scădere cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...