Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut foarte uşor, cu 0,15%, într-o piaţă apatică şi în care o tranzacţie cu 0,07% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat jumătate din rulajul de doar 10,3 milioane lei.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 14:05
Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Majoritatea operaţiunilor au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse.

Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, a declarat că evoluţia pieţei locale din ultima perioadă este o reflecţie a tendinţelor internaţionale şi nu este influenţată de evenimente de pe plan intern.

„Principala tendinţă, în opinia mea, pare a fi apetitul de risc în continuă scădere. În condiţiile în care singura idee de ieşire din criză rămâne relaxarea cantitativă, în multiplele sale iteraţii, în realitate apetitul de risc a continuat tendinţa descendentă. Banii nu circulă, deşi sunt în abundenţă. Şi dacă circulă (chiar dacă sunt mai mulţi, datorită politicilor băncilor centrale), banii ies din acţiuni şi se îndreaptă spre obligaţiuni de stat şi, într-o măsură foarte redusă, spre active imobiliare din ţările cu risc scăzut. În esenţă, este o fugă de risc”, a declarat Ilie pentru MEDIAFAX.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,31% sub închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea menţineau indicele BET-FI la nivelul de marţi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a stagnat deasemenea. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,42%.

„Nu trebuie să ne inducă în eroare volatilitatea mare din ultima periodă de pe burse, inclusiv de la BVB. Volumele mici de tranzacţionare exacerbează volatilitatea preţurilor pe termen scurt. Dar tocmai aceste volume mici sunt semnul acestei fugi de risc şi al faptului că volatilitatea va persista şi risca să crească în perioada următoare”, a spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,3 milioane lei, şi au asigurat 71% din rulajul bursei. Cel mai mare pachet de acţiuni a fost transferat la ora 12:56, pentru 5,2 milioane lei. La închiderea pieţei principale, acţiunile erau în creştere cu 0,38%, fiind cotate la 0,522 lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul zilei anterioare, de doar 4,5 milioane lei (1 milion de euro).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti bursele vest-europene evoluau incert şi înregistrau variaţii reduse, după publicarea unor date peste aşteptări privind creşterea economică a SUA. Totodată, investitotii aşteaptă discursul preşedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, privind politica monetară, la simpozionul anual organizat de banca centrală americană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
RABLA ELECTROCASNICE – Începe etapa pentru laptopuri, televizoare şi tablete. Cum iei voucherele
RABLA ELECTROCASNICE – Începe etapa pentru laptopuri, televizoare şi tablete. Cum iei voucherele
RABLA ELECTROCASNICE - Începe înscrierea în program pentru televizoare, laptopuri şi tablete, vineri, de la ora 10.
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
GSK susține că tratamentul său cu anticorpi este eficient împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
Analize de laborator care vizează tratamentul cu anticorpi dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline ...
Bruxelles-ul a inițiat procedurile împotriva României și a încă șapte state, pentru că nu au anulat tratatele bilaterale cu alte țări UE
Bruxelles-ul a inițiat procedurile împotriva României și a încă șapte state, pentru că nu au anulat tratatele bilaterale ...
Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Austriei, Suediei, ...