Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut foarte uşor, cu 0,15%, într-o piaţă apatică şi în care o tranzacţie cu 0,07% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat jumătate din rulajul de doar 10,3 milioane lei.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 14:05
Bursa a scăzut nesemnificativ, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Majoritatea operaţiunilor au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse.

Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, a declarat că evoluţia pieţei locale din ultima perioadă este o reflecţie a tendinţelor internaţionale şi nu este influenţată de evenimente de pe plan intern.

„Principala tendinţă, în opinia mea, pare a fi apetitul de risc în continuă scădere. În condiţiile în care singura idee de ieşire din criză rămâne relaxarea cantitativă, în multiplele sale iteraţii, în realitate apetitul de risc a continuat tendinţa descendentă. Banii nu circulă, deşi sunt în abundenţă. Şi dacă circulă (chiar dacă sunt mai mulţi, datorită politicilor băncilor centrale), banii ies din acţiuni şi se îndreaptă spre obligaţiuni de stat şi, într-o măsură foarte redusă, spre active imobiliare din ţările cu risc scăzut. În esenţă, este o fugă de risc”, a declarat Ilie pentru MEDIAFAX.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,31% sub închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea menţineau indicele BET-FI la nivelul de marţi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a stagnat deasemenea. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,42%.

„Nu trebuie să ne inducă în eroare volatilitatea mare din ultima periodă de pe burse, inclusiv de la BVB. Volumele mici de tranzacţionare exacerbează volatilitatea preţurilor pe termen scurt. Dar tocmai aceste volume mici sunt semnul acestei fugi de risc şi al faptului că volatilitatea va persista şi risca să crească în perioada următoare”, a spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,3 milioane lei, şi au asigurat 71% din rulajul bursei. Cel mai mare pachet de acţiuni a fost transferat la ora 12:56, pentru 5,2 milioane lei. La închiderea pieţei principale, acţiunile erau în creştere cu 0,38%, fiind cotate la 0,522 lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul zilei anterioare, de doar 4,5 milioane lei (1 milion de euro).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti bursele vest-europene evoluau incert şi înregistrau variaţii reduse, după publicarea unor date peste aşteptări privind creşterea economică a SUA. Totodată, investitotii aşteaptă discursul preşedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, privind politica monetară, la simpozionul anual organizat de banca centrală americană.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...