Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj în creştere uşoară şi susţinut doar de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46%, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), SIF Transilvania (SIF3), precum şi deal-uri cu titlurile SIF Moldova (SIF2) şi BVB (BVB) au dus lichiditatea la 23,3 milioane lei.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 15:10
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj în creştere uşoară şi susţinut doar de câteva acţiuni

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, la închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 13 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă din care două treimi au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (4,2 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei), SIF Transilvania (2,3 milioane lei) şi deal-uri cu 0,45% din acţiunile SIF Moldova (3,2 milioane lei) şi 1,95% din titlurile BVB (3 milioane lei). Astfel, lichiditatea bursei a fost cu % peste rulajul de luni, de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro).

„Tranzacţiile deal din ultima perioadă arată că piaţa suferă de o lipsă profundă de lichiditate. Investitorii sunt nevoiţi să apeleze la astfel de tranzacţii fiindcă în piaţa regular (principală – n.r.) este dificil de găsit o contraparte în momentul în care este vizat un volum mai mare de acţiuni”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,41% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,73%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat cu 0,6% sub ziua anterioară.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat în stagnare.

Brokerul crede că unii investitori au început deja să cumpere unele acţiuni, anticipând dividendele pe care companiile respective le vor distribui anul viitor.

„Rezultatele financiare publicate de către companii la sfârşitul trimestrului al treilea au ajutat piaţa să anticipeze într-o anumită măsura nivelul dividendelor ce urmează să fie distribuite”, a afirmat Niculae.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de 4,2 milioane lei şi, respectiv, 2,3 milioane lei. Titlurile FP au scăzut cu 0,56%, la 0,5375 lei, iar acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,03%, la 0,3925 lei.

Cele mai mari pachete de acţiuni OMV Petrom cumpărate în ultimele zile au fost preluate de fonduri administrate de Franklin Templeton.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4), de 290.000 de lei.

„Este posibil ca după stabilizarea situaţiei politice să vedem o îmbunătăţire a volumelor zilnice de tranzacţionare. Din păcate, însă, momentul alegerilor corespunde cu sfârşitul de an, care este o perioadă caracterizată de scăderea numărului de tranzacţii. Astfel, o imagine mult mai clară vom putea avea începând cu primele sesiuni de tranzacţionare de anul viitor”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 139.000 de lei, valoare de peste două ori sub rulajul de luni, de 316.000 de lei.

Acţiunile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 50.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,68%, la 0,148 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...