Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi deal-uri

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,84%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată din nou de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi deal-uri.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 16:09
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi deal-uri

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiunile emise doar de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Piaţa este făcută de investitorii instituţionali, iar prezenţa clienţilor de retail se simte foarte puţin. Dacă nu intră bani, retailul local este foarte mic şi nu reuşeşte să facă o piaţă, doar punctual poate mişca una – două acţiuni. Dacă pieţele externe s-ar calma puţin, este posibil să vedem noi bani intrând pe bursa locală. Acum, în lipsa unor ordine mai consistente de cumpărare şi pe fondul unei decorelări între pieţele din SUA şi cele din Europa, cei care vând sunt nevoiţi să ducă preţurile mai jos în căutarea unei contrapărţi. Bătălia a fost pe SIF-uri, pentru locurile din Consiliile de Administraţie, din aceste motive au crescut volumele şi preţurile acţiunilor până la datele de referinţă pentru AGA, însă după trecerea acestor date s-a văzut că preţurile s-au corectat”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 1,14% sub nivelul de marţi, iar indicele extins BET-XT a consemnat un recul de 0,94%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti.

Scăderea celor doi indici a fost accentuată de corecţiile înregistrate de acţiunile Băncii Transilvania (1,29%), BRD (1,61%) şi OMV Petrom (1,07%), după ce în şedinţa precedentă aceste titluri au consemnat creşteri cuprinse între 1,38% şi 1,52%. Cele trei acţiuni reprezintă cumulat 60,3% din indicele BET şi, respectiv, aproape 46% din indicele BET-XT.

Indicele BET-NG, titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,45%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1% sub închiderea de marţi. Indicele BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,44%.

Investitorii au realizat tranzacţii de 21,2 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare cu 41% sub rulajul de marţi, de 35,9 milioane lei (8,1 milioane euro).

După închiderea pieţei principale, în sistemul bursei au fost înregistrate rezultatele operaţiunii prin care un executor judecătoresc a vândut acţiunile Impact Developer & Contractor deţinute de fondatorul dezvoltatorului imobiliar Dan Ioan Popp şi de Carmen Daniela Săndulescu, titluri care reprezintă cumulat 26,13% din capitalul social al companiei.

Titlurile au fost vândute prin trei tranzacţii pentru 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Astfel, lichiditatea pieţei acţiunilor a urcat la 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 12,4 milioane lei (din care un deal de 1,2 milioane lei) şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost efectuată la 0,63 lei, preţ în scădere cu 0,16%, iar cotaţia titlurilor SIF Oltenia a coborât cu 1,02%, la 1,45 lei.

Lichiditatea pieţei a fost asigruată în proporţie de 70% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (12,4 milioane lei) şi deal-uri cu titluri BRD (884.000 de lei), SIF Banat-Crişana (645.000 de lei), Transelectrica (575.000 de lei) şi BVB (430.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 436.000 de lei, valoare cu 70% peste rulajul de marţi, de 256.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, în timp ce bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...