Bursa a scăzut uşor, contrar pieţelor vest-europene

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,52%, contrar evoluţiei burselor vest-europene, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să absenteze de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Priprietatea (FP) au acoperit 56% din lichiditate.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 14:34
Bursa a scăzut uşor, contrar pieţelor vest-europene

Piaţa a deschis ziua în stagnare, deşi bursele vest-europene au revenit pe creştere, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse. În următoarea oră, bursa locală a scăzut, influenţată de trecerea pieţelor vest-europene pe roşu, după publicarea unor date şi indicatori sub aşteptări privind evoluţia economiilor din zona euro.

Traiectoria pieţelor externe s-a inversat apoi şi cotaţiile s-au mutat pe verde, însă piaţa de la Bucureşti a rămas pe scădere uşoară, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor.

„Odată cu stingerea ecourilor de la dividende uşor-uşor interesul a scăzut pe piaţă, în timp ce pe pieţele externe investitorii au devenit din ce în ce mai tensionaţi. Din păcate la noi situaţia este mereu mai amplă, şi se reflectă fie în scăderi agresive, fie în volume reduse. Răzleţ mai apare câte o tranzacţie mai mare, dar care îşi stinge repede efectul. Cred că majoritatea investitorilor şi-au format orizonturi de timp foarte scurte şi asta nu face decât să amplifice indecizia privind evoluţia bursei”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,29% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,62%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,49%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare foarte apropiată de rulajul şedinţei precedente, de 12,8 milioane lei (2,9 milioane euro).

„Atât timp cât nu se va ajunge la o soluţie pe termen lung în ceea ce priveşte Grecia şi posibile alte state vizate, nu putem vorbi de o clarificare a situaţiei pe pieţe. În ultimii doi ani de când s-a declanşat acest virus al falimentelor de stat, tot ce au putut face marile forţe economice ale Europei a fost să cumpere timp şi mai puţin să vină cu soluţii practice şi de durată”, a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,1 milioane lei, şi au asigurat 56% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 1,2%, la 0,4841 lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transilvania (934.000 de lei), Transelectrica (906.000 de lei), OMV Petrom (763.000 de lei) şi SIF Muntenia (676.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 197.000 de lei, valoare cu 8% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 214.000 de lei.

Acţiunile Electroprecizia Săcele (ELZY) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 47.000 de lei, iar preţul a urcat cu 11,11%, la 3 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,5%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care au considerat că scăderile din şedinţele precedente au dus preţurile destul de jos. Totuşi, pieţele sunt încă tensionate după publicarea unor indicatori economici sub aşteptări în zona euro, precum şi din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...