Bursa a scăzut uşor, după trei şedinţe consecutive de creştere, iar rulajele au rămas reduse

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,37%, după ce în precedentele trei şedinţe a crescut cu 0,85%, iar cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 16,5 milioane lei.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 15:03
Bursa a scăzut uşor, după trei şedinţe consecutive de creştere, iar rulajele au rămas reduse

Piaţa a început să scadă încă din primele minute şi, la fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Tranzacţii mai mari de 20.000 de lei au fost înregistrate cu acţiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Piaţa locală nu reuşeşte să urmeze îndeaproape pieţele externe din punct de vedere al evoluţiei şi lichidităţii, maximele istorice atinse de pieţele externe fiind încă departe pentru bursa din România. Explicaţia rezidă tocmai în dimensiunea redusă a pieţei româneşti şi a faptului că nu este utilizată ca pârghie de finanţare pentru economie. Vestea bună este că anunţatele oferte publice ale statului, începând chiar din luna iunie cu Nuclearelectrica, vor crea un cadru propice pentru dezvoltarea bursei româneşti şi creşterea gradului de atractivitate al acesteia”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,5 milioane lei (3,8 milioane euro), cu 30% sub rulajul de marţi, de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Erste (4,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei), OMV Petrom (2 milioane lei) şi Transgaz (1,8 milioane lei, din care două deal-uri în sumă de 1,3 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,27%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,28%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 0,13% sub nivelul de marţi. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile FP au încheiat ziua în creştere cu 0,84%, în timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 0,07% – 1,33%.

Rulajele au scăzut în cazul titlurilor SIF-urilor, cele mai tranzacţionate fiind în continuare SIF Transilvania (1,5 milioane lei). Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 0,71%, după ce în precedentele trei şedinţe au crescut cumulat cu 6,5%.

„Sectorul SIF-urilor a înregistrat o evoluţie surprinzătoare după trecerea datelor de dividend, recuperând în mare parte valoarea acestora. Este adevărat că înaintea datei de dividend aceleaşi SIF-uri au scăzut destul de mult şi rapid faţă de nivelurile atinse în luna martie”, a afirmat brokerul.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au încheiat şedinţa în scădere cu 0,37% şi, respectiv, cu 0,64%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, precum şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost printre singurele al căror preţ a crescut. La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,6625 lei, preţ cu 0,84% peste nivelul de marţi.

„Programul de răscumpărare este un argument pertinent pentru a explica evoluţia constantă a titlurilor Fondului Proprietatea”, a mai spus Chişu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat titluri de numai 122.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de 1,5 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, unde corecţiile au fost de până la 0,7%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibilă scădere, de 2,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...