Bursa a scăzut uşor, fără o reacţie vizibilă la datele privind contracţie PIB

Bursa de la Bucureşti a urmat din nou evoluţia burselor externe şi a scăzut cu 0,41%, într-o piaţă apatică şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la datele publicate de Institutul Naţional de Statistică privind contracţia PIB-ului în al treilea trimestru, acestea fiind deja anticipate.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 15:49
Bursa a scăzut uşor, fără o reacţie vizibilă la datele privind contracţie PIB

Piaţa a debutat pe scădere uşoară, de 0,15%, fără reacţie la datele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea. Apoi, cotaţiile au continuat să scadă, în linie cu evoluţia burselor vest-europene, mai ales după publicarea datelor privind evoluţia economiei din zona euro, care au arătat că aceasta a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani.

„În mare parte, piaţa a reacţionat astăzi la rezultate financiare punctuale dacă ne uităm la cazurile acţiunilor Dafora şi Condmag (care au scăzut cu circa 7% – n.r.). Probabil că reacţia la PIB va fi vizibilă în perioada următoare prin rebalansarea de portofolii. Cel mai probabil, alocarea de capital pentru România va rămâne la un nivel relativ redus, faţă de pietele din regiune. Reacţia la PIB-ul din zona euro a fost mai mult o corelare cu pieţele din regiune”, a afirmat un broker.

Produsul Intern Brut al României a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

La închiderea pieţei principale de la BVB, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,88% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,34% sub nivelul şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,02%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro), valoare cu 20% mai decât rulajul de miercuri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de joi a fost asigurată de acţiunile SIF Transilvania (2,7 milioane lei), SIF Banat-Crişana (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,5 milioane lei).

„În ultimele zile, pe SIF-uri a fost un vânzator mai agresiv, însă în această zonă de preţ mai mulţi investitori instituţionali par să găsească atractive acţiunile, astfel că am văzut ordine mai mari de cumpărare în piaţă”, a spus brokerul.

Acţiunile SIF Transilvania au încheiat în scădere cu 1,67%, la 0,59 lei, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat la 1,11 lei.

Totodată, au fost realizate şi patru deal-uri cu acţiuni SIF Transilvania (885.000 de lei), SIF Oltenia (856.000 de lei), SIF Banat-Crişana (831.000 de lei) şi BRD (724.000 de lei).

„Probabil că lichiditatea va rămâne relativ scăzută şi în perioada următoare, iar după finalizarea sezonului de raportări financiare vom vedea o rebalansare a portofoliilor. Mă aştept ca piaţa românească să rămână corelată cu pieţele internaţionale, iar rezultatul alegerilor din decembrie şi evenimentele ulterioare ar putea dinamiza puţin a ultimele săptămâni din acest an”, a afirmat brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 304.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 1,2 milioane lei. Peste 88% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de un deal cu 32% din acţiunile firmei Comargros Piteşti (749.000 de lei) şi de tranzacţii cu acţiunile firmei imobiliare Univers Râmnicu Vâlcea (310.000 de lei).

Titlurile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 137.000 de lei, iar preţul a avansat cu 1,7%, la 0,1434 lei.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. Principalii indici au fost pe roşu încă de la deschidere continuând să evolueze la minimul ultimilor două luni, din cauza temerilor legate de problemele fiscale ale Statelor Unite, care ar putea încetini creşterea celei mai mari economii a lumii.

Ulterior, pieţele au fost influenţate şi de publicarea datelor privind evoluţia economiei din zona euro, care au arătat că aceasta a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea. Uniunea Europeană a reuşit să evite recesiunea, după ce a consemnat în trimestrul al treilea un avans la limită, de numai 0,1%. În trimestrul al doilea, UE a avut o contracţie a PIB de 0,2%, la fel ca zona euro.

Un alt factor care a ţinut pieţele pe roşu a fost reprezentat de publicarea unor date sub aşteptări privind şomajul în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...