Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile Fondului Proprietatea au salvat lichiditatea

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 0,48%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 14:32
Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile Fondului Proprietatea au salvat lichiditatea

În această săptămână, bursa a încheiat în creştere doar şedinţele de luni şi miercuri, astfel că indicele general BET-C a scăzut cu 1,37%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu 3,46% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în această săptămână cu 0,47%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,58% mai jos. Cei doi indici sunt încă pe plus comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, cu 3,14% şi, respectiv, cu 3,3%.

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute ale şedinţei de vineri, marcând o nouă zi de scăderi uşoare, în linie cu bursele internaţionale. Volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse în majoritatea cazurilor, la fel ca în şedinţele precedente.

„Insolvenţa Hidroelectrica afectează atât acţiunile Fondului Proprietatea, cât şi credibilitatea companiilor de stat, listate şi nelistate. Este clar că această situaţie poate aduce întârzieri în privinţa celorlalte evenimente programate pentru acest an şi mă refer aici la ofertele primare şi secundare. Dacă ţinem cont de climatul economic actual şi de experienţa evoluţiei acţiunilor Transelectrica de după oferta secundară (când preţul a început să scadă -n.r.), statului îi va fi destul de greu să desfăşoare operaţiuni pe piaţa de capital fără un discount semnificativ al activelor vândute. Aceste incertitudini în privinţa anumitor companii aduc şi o scădere a volumelor zilnice de tranzacţionare care, oricum, sunt destul de reduse în această perioadă a anului. Practic doar în tranzacţii deal mai vedem volume importante”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,7%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu 0,65% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,61%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,7 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul şedinţei de joi, de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro).

„Lipsa unor soluţii viabile pe termen mediu şi lung atât pe plan intern, cât şi pe extern îi determină pe cei mai mulţi investitori să stea departe de piaţă şi să ignore evoluţiile acţiunilor. Poate şi această amorţeală a investitorilor a împiedicat vânzări agresive, o parte din aceştia având încă proaspete în memorie corecţiile din 2008, dar şi revenirea burselor de după. Totuşi, nu putem ignora volatilitatea destul de ridicată din ultimele luni, cauzată tot de lipsa unor volume semnificative”, a mai spus traderul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 9,5 milioane lei, şi au asigurat 70% din lichiditatea pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,45 lei, preţ în scădere cu 1,62%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 2,3 milioane lei, sumă de aproape trei ori sub rulajul de joi, de 6,1 milioane lei.

Rulajul de vineri a fost asigurat în proporţie de 68% de cinci transferuri prin care au fost tranzacţionate acţiuni reprezentând 54,45% din acţiunile producătorului de beton Dunapref Giurgiu (DGNA), pentru 1,5 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 8,15 lei, cu 28,19% sub cotaţia precedentă.

La închiderea pieţei principale de la la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%. Pieţele au fost pe scădere de până la 1,1% la deschidere, influenţate negativ de date macroeconomice slabe şi de decizia agenţiei de evaluare Moody’s de a retrograda ratingurile a 15 din cele mai mari bănci din lume, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse şi HSBC, din cauza riscurilor generate de volatilitatea pieţelor de capital.

Spre finalul şedinţei de la Bucureşti, corecţiile burselor s-au temperat, iar pieţele din SUA au deschis pe verde, după ce Banca Centrală Europeană a spus că va relaxa reglementările privind garanţiile colaterale acceptate de la băncile comerciale în schimbul finanţării suplimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...