Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic

Bursa a scăzut cu 0,6% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic, cu 24,71% şi, respectiv, cu 10,51%, întrucât de miercuri cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 10:43
Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic

Corecţiile înregistrate de acţiunile celor două SIF-uri sunt apropiate de valoarea dividendelor pe care societăţile le vor distribui. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După primele 15 minute de tranzacţionare, Bursa a extins limita de variaţie pentru acţiunile SIF Transilvania la 25% şi acţiunile au coborât cu 24,6% sau aproape 0,17 bani. Valoarea cu care a scăzut preţul este apropiată de cea a dividendului pe care SIF Transilvania îl va acorda, de 0,1712 lei/acţiune. Societatea va distribui cel mai mare dividend brut dat vreodată de la listarea SIF-urilor.

La ora 13:03, titlurile SIF Transilvania erau în picaj cu 24,71% sau 0,17 lei, preţul ajungând la 0,518 lei. Acestea au consemnat cel mai ridicat rulaj de la BVB, de 5 milioane lei.

Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi asupra acţiunilor SIF Banat-Crişana, care au coborât cu 10,51% sau 0,104 lei, la cotaţia de 0,886 lei. În acest caz, valoarea cu care a scăzut preţul este uşor peste cea a dividendului, de 0,1 lei/acţiune. Titlurile SIF Banat-Crişana au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 566.000 de lei.
Corecţiile consemnate de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au influenţat semnificativ indicii în care acestea sunt incluse.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a căzut cu 6,33%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,67%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,24% sub închiderea de marţi.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare de aproape două ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Două treimi din rulajul de miercuri a fost acoperit de transferurile cu acţiunile SIF Transilvania (5 milioane lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, după ce temerile legate de instabilitatea din Grecia au afectat apetitul investitorilor pentru risc.

Preşedinţia Greciei a anunţat marţi că vor fi organizate noi alegeri anticipate, după ce partidele politice nu s-au înţeles pentru formarea unei coaliţii guvernamentale. Investitorii sunt îngrijoraţi că instabilitatea politică din Grecia şi eventuala preluare a puterii executive de partide care se opun măsurilor de austeritate ar duce la ieşirea ţării din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia au crescut cu 3,2%. ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...