Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic

Economica.net
16 05. 2012
investitii_la_bursa_28270100

Corecţiile înregistrate de acţiunile celor două SIF-uri sunt apropiate de valoarea dividendelor pe care societăţile le vor distribui. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După primele 15 minute de tranzacţionare, Bursa a extins limita de variaţie pentru acţiunile SIF Transilvania la 25% şi acţiunile au coborât cu 24,6% sau aproape 0,17 bani. Valoarea cu care a scăzut preţul este apropiată de cea a dividendului pe care SIF Transilvania îl va acorda, de 0,1712 lei/acţiune. Societatea va distribui cel mai mare dividend brut dat vreodată de la listarea SIF-urilor.

La ora 13:03, titlurile SIF Transilvania erau în picaj cu 24,71% sau 0,17 lei, preţul ajungând la 0,518 lei. Acestea au consemnat cel mai ridicat rulaj de la BVB, de 5 milioane lei.

Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi asupra acţiunilor SIF Banat-Crişana, care au coborât cu 10,51% sau 0,104 lei, la cotaţia de 0,886 lei. În acest caz, valoarea cu care a scăzut preţul este uşor peste cea a dividendului, de 0,1 lei/acţiune. Titlurile SIF Banat-Crişana au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 566.000 de lei.
Corecţiile consemnate de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au influenţat semnificativ indicii în care acestea sunt incluse.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a căzut cu 6,33%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,67%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,24% sub închiderea de marţi.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare de aproape două ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Două treimi din rulajul de miercuri a fost acoperit de transferurile cu acţiunile SIF Transilvania (5 milioane lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, după ce temerile legate de instabilitatea din Grecia au afectat apetitul investitorilor pentru risc.

Preşedinţia Greciei a anunţat marţi că vor fi organizate noi alegeri anticipate, după ce partidele politice nu s-au înţeles pentru formarea unei coaliţii guvernamentale. Investitorii sunt îngrijoraţi că instabilitatea politică din Grecia şi eventuala preluare a puterii executive de partide care se opun măsurilor de austeritate ar duce la ieşirea ţării din zona euro.