Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a ajuns la 2,4 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,58% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 2,4 milioane lei.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 10:21
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a ajuns la 2,4 milioane lei

Încă din primele minute, piaţa a fost pe scădere, continuând să se corecteze uşor pentru a doua şedinţă consecutiv. Cotaţiile au început să scadă uşor încă de vineri, când corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe unii investitori să marcheze o parte din profiturile înregistrate în precedentele cinci sesiuni.

Deşi pieţele vest-europene s-au întors pe verde după primele ore ale şedinţei, bursa de la Bucureşti a rămas pe roşu.

Astfel, la mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,52%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,55% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,58%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,07%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,65% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Tranzacţiile din prima parte a şedinţei au cumulat doar 2,4 milioane de lei (532.000 de euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro).

Aproape 60% din lichiditatea de luni a fost asigurată de operaţiunile cu titlurile OMV Petrom (528.000 de lei), Fondul Proprietatea (444.000 de lei) şi SIF Transilvania (441.000 de lei).

Cotaţia acţiunilor OMV Petrom a coborât cu 0,97%, la 0,41 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,5235 lei, preţ în scădere cu 0,66%.

Titlurile SIF Transilvania au stagnat, la 0,608 lei. În şedinţa precedentă, aceste acţiuni au scăzut foarte uşor, după patru sesiuni în care au urcat peste 9%.

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionare pe segmentul destinat produselor structurate, unde transferurile au cumulat 2,5 milioane lei (545.000 de euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în creştere cu până la 0,2%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în stagnare.

Pieţele au debutat pe roşu, fiind influenţate de informaţiile potrivit cărora exporturile Japoniei au înregistrat cel mai mare declin trimestrial de după cutremurul de anul trecut. Totodată, pieţele au reacţionat şi la rezultatele alegerilor regionale din regiunea spaniolă Galicia, unde partidul premierului Mariano Rajoy a câştigat alegerile. Presiunea mai redusă asupra guvernului ar putea face mai uşoară pentru guvernul spaniol o cerere de ajutor finaciar extern.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...