Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,42% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni în valoare cumulată de numai 1,7 milioane lei.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 10:41
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,52%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,52% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

La ora 13:00, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,65%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 1,7 milioane lei (380.000 de euro), a fost de peste patru ori mai mic decât cel din prima parte a şedinţei precedente, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 478.000 de lei şi, respectiv, de 321.000 de lei. Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,94%, la 0,527 lei. În acelaşi timp acţiunile firmei de brokeraj au urcat cu 9,16%, la 0,112 lei, deşi SSIF Broker nu a anunţat niciun eveniment care să determine evoluţia.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare încă dinaintea deschiderii şedinţei, în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere uşoară, cu până la 0,3%, în aşteptarea întrevederii bilaterale de vineri dintre premierul elen Antonis Samaras şi cancelarul german Angela Merkel şi, respectiv, de sâmbătă dintre premierul grec şi preşedintele francez Francois Hollande.

Liderii din Germania şi Franţa au avut o întrevedere joi seara, la Berlin, unde au stabilit că îşi vor asuma o abordare coordonată în discuţiile cu Samara, căutând să determine Grecia să-şi respecte angajamentele privind reformele structurale şi austeritatea.

Premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea termenelor pentru ţintele fiscale convenite cu partenerii externi în acordul de finanţare de 130 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...