Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,42% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni în valoare cumulată de numai 1,7 milioane lei.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 10:41
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,52%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,52% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

La ora 13:00, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,65%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 1,7 milioane lei (380.000 de euro), a fost de peste patru ori mai mic decât cel din prima parte a şedinţei precedente, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 478.000 de lei şi, respectiv, de 321.000 de lei. Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,94%, la 0,527 lei. În acelaşi timp acţiunile firmei de brokeraj au urcat cu 9,16%, la 0,112 lei, deşi SSIF Broker nu a anunţat niciun eveniment care să determine evoluţia.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare încă dinaintea deschiderii şedinţei, în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere uşoară, cu până la 0,3%, în aşteptarea întrevederii bilaterale de vineri dintre premierul elen Antonis Samaras şi cancelarul german Angela Merkel şi, respectiv, de sâmbătă dintre premierul grec şi preşedintele francez Francois Hollande.

Liderii din Germania şi Franţa au avut o întrevedere joi seara, la Berlin, unde au stabilit că îşi vor asuma o abordare coordonată în discuţiile cu Samara, căutând să determine Grecia să-şi respecte angajamentele privind reformele structurale şi austeritatea.

Premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea termenelor pentru ţintele fiscale convenite cu partenerii externi în acordul de finanţare de 130 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...