Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile OMV Petrom

Economica.net
05 11. 2012
stock_exchange_85896100

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, însă scăderea a fost vizibil mai uşoară decât corecţiile înregistrate de bursele vest-europene. La fel ca în precedentele şedinţe, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, astfel că lichiditatea de doar 3,5 milioane lei (786.000 de euro), a fost de aproape două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 6,9 milioane lei (1,5 milioane euro).

Aproape două treimi din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferurile cu acţiunile OMV Petrom, de 2,2 milioane lei. Din această sumă, 2 milioane lei reprezintă valoarea a două tranzacţii cu pachete mai mari realizate în jurul orei 11:10.

Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,416 lei, preţ în creştere cu 0,24%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,16% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu numai 0,07%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,1% sub şedinţa anterioară.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,61%.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, consemnau al doilea rulaj, de 373.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,538 lei, preţ în scădere cu 0,55% sub şedinţa anterioară.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, urmând declinul bursei americane de la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul temerilor investitorilor că Grecia are dificultăţi în a-şi asigura ajutorul extern şi înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.