Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile Transelectrica

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,2% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 6,5 milioane lei, sumă din care aproape jumătate au reprezentat transferurile cu acţiuni Transelectrica (TEL).
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 11:24
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile Transelectrica

Titlurile Transelectrica au scăzut cu 2,27%, la 15,5 lei, în ziua în care a fost realizată decontarea ofertei prin care statul a vândut un pachet de 15% din acţiunile companiei. Cotaţia bursieră la care titlurile Transelectrica au ajuns este cu 1,34% sub preţul la care a fost executată oferta pe tranşa micilor investitori, de 15,71 lei/acţiune, şi, totodată, este cu 4% peste cel din tranşa investitorilor mari, de 14,9 lei/titlu.

În prima parte a şedinţei, investitorii au fost foarte activi la tranzacţionarea acţiunilor Transelectrica şi au realizat 667 de operaţiuni, cu mult peste transferurile din ultimele şase luni. În ultimele şase luni, numărul de operaţiuni realizate într-o şedinţă cu titlurile companiei a fost mai mic de 270 şi a crescut în apropierea perioadei în care s-a derulat oferta publică de vânzare realizată de stat.

Valoarea tranzacţiilor realizate marţi cu titlurile Transelectrica, de 3 milioane lei (700.000 de euro), reprezintă 47% din rulajul pieţei acţiunilor, de doar 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă din primele minute la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de luni, în cadrul unor operaţiuni cu volume reduse.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,12% sub închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,2%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,11%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 6,5 milioane lei (1,5 milioane euro), este cu 6% peste lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au înregistrat doar al treilea rulaj, de numai 771.000 de lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,67%, la 0,593 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,2%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau, însă, cu până la 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...