Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj de doar 3 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,45% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă apatică, în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile au cumulat doar 3 milioane lei.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 11:29
Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj de doar 3 milioane lei

Piaţa a debutat în scădere nesemnificativă, iar în prima parte a zilei cotaţiile au fluctuat între creşteri uşoare şi scăderi în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni.

La ora 13:05, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,5%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,32% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În scădere uşoară, cu 0,37%, era şi indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,8% sub închiderea zilei precedente.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de numai 3 milioane lei (680.000 de euro), valoare cu 19% sub lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 3,7 milioane lei (826.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,5 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,48%, la 0,516 lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate miercuri dimineaţă de OMV Petrom (SNP), astfel că preţul a scăzut foarte uşor în deschidere, cu 0,13%. Ulterior, scăderea s-a dus la 0,85%, preţul ajungând la 0,3827 lei. Aceste titluri au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 600.000 de lei.

OMV Petrom a avut în primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, după ce în al doilea trimestru câştigul a scăzut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 milioane euro), iar vânzările au urcat în primele şase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

Înaintea deschiderii şedinţei bursiere, BVB a decis să oprească acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare pentru „menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi”, fiind aşteptat un anunţ privind privatizarea companiei. Până la mijlocul zilei, Oltchim nu a transmis niciun comunicat către Bursă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, fiind influenţate pe de o parte de unele rezultate financiare sub estimări prezentate de mai multe companii pentru al doilea trimestru, dar şi de revizuirea în jos a estimărilor privind creşterea economică şi inflaţia din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...