Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj susţinut de acţiunile Petrom şi SIF Muntenia

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile OMV Petrom (SNP) şi un deal cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat aproape trei sferturi din rulajul de doar 10,7 milioane lei.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 11:04
Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, pe un rulaj susţinut de acţiunile Petrom şi SIF Muntenia

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar după primele 40 de minute de tranzacţionare a trecut pe scădere uşoară, în timp ce atenţia investitorilor a fost axată pe câteva acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau indicele BET-NG la nivelul de la închiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu numai 0,13%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,55%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu numai 0,18% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro), rulaj cu 31% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 15,5 milioane lei (3,6 milioane euro). Aproape 75% din lichiditatea de luni a fost asigurată de titlurile OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care un deal de 975.000 de lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

Deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost realizat la preţul de 0,39 lei/titlu, cu 5% sub închiderea de vineri şi, totodată, similar celui la care Fondul Proprietatea a vândut săptămână trecută 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic.

Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,85%, la 0,407 lei.

În cea mai mare parte a şedinţei precedente, acţiunile OMV Petrom au crescut, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au scăzut, după ce FP a anunţat vineri dimineaţă că a vândut doar 63% din pachetul de 1,77% din acţiunile OMV Petrom pe care îl viza. Spre finalul şedinţei de vineri, acţiunile OMV Petrom s-au aliniat la traiectoria pieţei şi au încheiat ziua în scădere uşoară, la fel ca titlurile Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea a vândut un pachet de acţiuni reprezentând 1,11% din toate titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro), prin 74 de tranzacţii. Participaţia Fondului a scăzut, astfel, de la 20,11% la 19%.

Deal-ul cu titlurile SIF Muntenia a fost efectuat la un preţ cu 0,73% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală, acţiunile au avansat cu 2,03%, la 0,702 lei. Transferurile de pe piaţa principală au însumat doar 68.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de 980.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,76%, la 0,655 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...