Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41% în prima parte a zilei, după şase şedinţe consecutive de creştere, indicii fiind influenţaţi de corecţiile uşoare înregistrate de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).
Economica.net - vin, 24 feb. 2012, 12:21
Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

În primele 20 de minute ale şedinţei de vineri, piaţa a fost pe verde, însă apoi a trecut pe scădere, după ce unii investitori au început să îşi marcheze o parte din profituri, în special pe acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, iar pe partea de cumpărare nu au mai fost plasate ordine la fel de mari ca în ultimele zile. După ora 11:00, au început să scadă uşor şi titlurile BRD.

Astfel, piaţa locală a continuat să evolueze contrar liniei burselor europene, la fel ca în precedentele trei şedinţe, când BVB a fost pe creştere în timp ce pieţele externe au scăzut.

Decuplarea bursei locale de trendul extern în această săptămână a fost determinată în principal de creşterile înregistrate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, care au urcat cu 13% şi, respectiv, cu 5%. După evoluţia din precedentele zile, atât acţiunile Fondului Proprietatea, cât şi titlurile OMV Petrom au ajuns la preţuri nemaiatinse în ultimele nouă luni şi, respectiv, şapte luni.

Spre mijlocul şedinţei acţiunile FP au revenit la nivelul de joi, de 0,56 lei. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,1 milioane lei şi au asigurat 77% din rulajul bursei, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro).

La ora 13:10, acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 1,09%, la 0,407 lei, şi înregistrau un rulaj de 448.000 de lei.

Titlurile BRD au contribuit şi ele la scăderile uşoare înregistrate de indicii bursieri. Aceste acţiuni au consemnat o corecţie uşoară, de 0,45%, şi au ajuns la 10,95 lei, pe o lichiditate de numai 200.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,69% sub închiderea de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,17%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,15%. Indicele include cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,1 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 24% mai redus decât rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 17,2 milioane lei (3,9 milioane euro).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate două transferuri cu titluri de stat, în valoare de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,1%. Bursa din Rusia consemna cea mai vizibilă creştere, de 3,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Ucrainenii atacă cu drone un depozit petrolier din Lugansk
Forţele ucrainene au atacat duminică noaptea cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie rusă, informează agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters....
Germania: Exporturile au scăzut în octombrie mai mult decât se estima
Germania: Exporturile au scăzut în octombrie mai mult decât se estima
Exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul federal ...
Furnizorii de energie nu își pot permite schema de factoring bancar propusă de ministrul Energiei ca soluție la neplata la timp a datoriilor statului
Furnizorii de energie nu își pot permite schema de factoring bancar propusă de ministrul Energiei ca soluție la neplata ...
Produsul de factoring prin care Guvernul ar fi vrut să implice băncile în plata datoriilor sale neplătite la timp către ...
Hella cumpără partea TMD Friction din asocierea Hella Pagid
Hella cumpără partea TMD Friction din asocierea Hella Pagid
Furnizorii auto Hella și TMD Friction, asociați în societatea Hella Pagid, au decis să renunțe la colaborare. Hella ...