Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41% în prima parte a zilei, după şase şedinţe consecutive de creştere, indicii fiind influenţaţi de corecţiile uşoare înregistrate de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).
Economica.net - vin, 24 feb. 2012, 12:21
Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

În primele 20 de minute ale şedinţei de vineri, piaţa a fost pe verde, însă apoi a trecut pe scădere, după ce unii investitori au început să îşi marcheze o parte din profituri, în special pe acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, iar pe partea de cumpărare nu au mai fost plasate ordine la fel de mari ca în ultimele zile. După ora 11:00, au început să scadă uşor şi titlurile BRD.

Astfel, piaţa locală a continuat să evolueze contrar liniei burselor europene, la fel ca în precedentele trei şedinţe, când BVB a fost pe creştere în timp ce pieţele externe au scăzut.

Decuplarea bursei locale de trendul extern în această săptămână a fost determinată în principal de creşterile înregistrate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, care au urcat cu 13% şi, respectiv, cu 5%. După evoluţia din precedentele zile, atât acţiunile Fondului Proprietatea, cât şi titlurile OMV Petrom au ajuns la preţuri nemaiatinse în ultimele nouă luni şi, respectiv, şapte luni.

Spre mijlocul şedinţei acţiunile FP au revenit la nivelul de joi, de 0,56 lei. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,1 milioane lei şi au asigurat 77% din rulajul bursei, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro).

La ora 13:10, acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 1,09%, la 0,407 lei, şi înregistrau un rulaj de 448.000 de lei.

Titlurile BRD au contribuit şi ele la scăderile uşoare înregistrate de indicii bursieri. Aceste acţiuni au consemnat o corecţie uşoară, de 0,45%, şi au ajuns la 10,95 lei, pe o lichiditate de numai 200.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,69% sub închiderea de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,17%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,15%. Indicele include cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,1 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 24% mai redus decât rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 17,2 milioane lei (3,9 milioane euro).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate două transferuri cu titluri de stat, în valoare de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,1%. Bursa din Rusia consemna cea mai vizibilă creştere, de 3,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CEC Bank lansează creditul ipotecar cu dobândă fixă
CEC Bank lansează creditul ipotecar cu dobândă fixă
CEC Bank își completează oferta de credite ipotecare lansând împrumutul pentru locuințe cu dobândă fixă în primii ...
ROCA Investments cumpără producătorul de lacuri și vopsele Sarcom, afacere fondată acum 30 de ani de frații Potop
ROCA Investments cumpără producătorul de lacuri și vopsele Sarcom, afacere fondată acum 30 de ani de frații Potop
ROCA Investments, parte din Impetum Group, a anunțat preluarea integrală a companiei Sarcom, unul dintre cei mai mari producători ...
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a anunţat luni că prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu ...