Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41% în prima parte a zilei, după şase şedinţe consecutive de creştere, indicii fiind influenţaţi de corecţiile uşoare înregistrate de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).
Economica.net - vin, 24 feb. 2012, 12:21
Bursa a scăzut uşor, influenţată în principal de corecţiile acţiunilor Petrom şi BRD

În primele 20 de minute ale şedinţei de vineri, piaţa a fost pe verde, însă apoi a trecut pe scădere, după ce unii investitori au început să îşi marcheze o parte din profituri, în special pe acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, iar pe partea de cumpărare nu au mai fost plasate ordine la fel de mari ca în ultimele zile. După ora 11:00, au început să scadă uşor şi titlurile BRD.

Astfel, piaţa locală a continuat să evolueze contrar liniei burselor europene, la fel ca în precedentele trei şedinţe, când BVB a fost pe creştere în timp ce pieţele externe au scăzut.

Decuplarea bursei locale de trendul extern în această săptămână a fost determinată în principal de creşterile înregistrate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, care au urcat cu 13% şi, respectiv, cu 5%. După evoluţia din precedentele zile, atât acţiunile Fondului Proprietatea, cât şi titlurile OMV Petrom au ajuns la preţuri nemaiatinse în ultimele nouă luni şi, respectiv, şapte luni.

Spre mijlocul şedinţei acţiunile FP au revenit la nivelul de joi, de 0,56 lei. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,1 milioane lei şi au asigurat 77% din rulajul bursei, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro).

La ora 13:10, acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 1,09%, la 0,407 lei, şi înregistrau un rulaj de 448.000 de lei.

Titlurile BRD au contribuit şi ele la scăderile uşoare înregistrate de indicii bursieri. Aceste acţiuni au consemnat o corecţie uşoară, de 0,45%, şi au ajuns la 10,95 lei, pe o lichiditate de numai 200.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,69% sub închiderea de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,17%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,15%. Indicele include cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,1 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 24% mai redus decât rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 17,2 milioane lei (3,9 milioane euro).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate două transferuri cu titluri de stat, în valoare de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,1%. Bursa din Rusia consemna cea mai vizibilă creştere, de 3,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...