Bursa a scăzut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,42% la deschiderea şedinţei de luni, pe un rulaj de doar 220.000 de lei şi asigurat de tranzacţii cu acţiuni emise doar de 17 companii din cele 79 de societăţi listate pe primele trei categorii şi la secţiunea "Internaţionale".
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 08:08
Bursa a scăzut uşor la deschiderea şedinţei, pe un rulaj foarte redus

La ora 10:10, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,41% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,51%. Evoluţia indicelui a fost influenţată în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au scăzut cu 3,2%, corectându-se după ce vineri au urcat cu peste 8%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,47% sub închiderea de vineri. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 220.000 de lei (50.000 de euro), valoare de aproape cinci ori mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1 milion de lei (243.000 euro).

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 90.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,31%, la 1,29 lei.

Acţiunile Aeroteh (AER), tranzacţionate pe segmentul „Nelistate”, au urcat cu 12,9%, la 6,39 lei, după ce firma a anunţat că va distribui un dividend brut de aproape 1,71 lei/acţiune. Raportat la cotaţia dinaintea anunţului, randamentul era de 30,15%, iar în funcţie de cel mai recent preţ de la bursă, randamentul este de 26,71%.

Evoluţia de luni a venit în cadrul unor transferuri de 26.000 de lei.

Firma este controlată de preşedintele CA şi directorul general, Dumitru Bănuţ, care are 59,41% din acţiuni.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de luni în scădere cu până la 1,4%, ca urmare a datelor economice sub aşteptări din China şi a incertitudinilor privind rezultatul alegerilor din Franţa.

Obligaţiunile de stat germane, considerate printre cele mai sigure active europene, s-au apreciat pe piaţa secundară, împingând randamentele în jos, după apariţia primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, câştigat de socialistul Francois Hollande. Al doilea tur de alegeri va avea loc pe 6 mai, între Hollande şi actualul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...