Bursa a scăzut uşor pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni

Acţiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au continuat să urce accelerat, cu 14%, într-o piaţă care a scăzut cu 1,15% şi a şters cea mai mare parte a câştigului fragil din această săptămână, pe cel mai redus rulaj din ultimele aproape două luni.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 14:46
Bursa a scăzut uşor pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni

În primele trei zile ale săptămânii, indicele general al bursei BET-C a avansat cu aproape 1,9%, însă după corecţia de vineri, câştigul a fost redus la 0,67%. În luna iulie, indicele BET-C a avansat cu 3,2% şi a reuşit să revină pe plus faţă de nivelul din 2011, după ce în luna mai trecuse pe minus. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,29% mai sus.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a avansat în această săptămână cu 0,32%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,44% mai sus, şi, totodată, comparativ cu sfârşitul anului trecut, este în creştere cu 6,13%.

Evoluţia pieţei a venit însă pe fondul unor tranzacţii cu volume în scădere.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 4,8 milioane lei (puţin peste 1 milion de euro), valoare de trei ori mai redusă decât rulajul şedinţei anterioare, de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro). Un rulaj mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat la 28 mai, când operaţiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro).

„Momentan, pe piaţă avem doar investitori locali. Doar aceştia mai intră la tranzacţionare, pentru că un interes de peste hotare nu avem. De câteva zile sunt volumele din ce în ce mai slabe şi rulajul zilnic mai este salvat doar de câteva tranzacţii deal. Este un lucru foarte rău că avem această lichiditate, iar la cum se poziţionează piaţa va trebui să aşteptăm săptămâni bune până când să vedem interes ridicat. Interesul ridicat vine treptat, nu instant”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Acţiunile Oltchim au încheiat şedinţa de vineri cu cea mai mare creştere din piaţă, de 13,57%, fiind cotate la 0,795 lei. Aceste titluri au crescut puternic încă de joi, când au avansat cu 8,53% după ce premierul Victor Ponta a declarat că privatizarea companiei va avea loc „lunile acestea”. La deschiderea şedinţei de vineri cotaţia a sărit cu peste 14%, iar apoi creşterea a încetinit foarte uşor.

Titlurile companiei au consemnat al şaptelea rulaj din piaţă, de 358.000 de lei.

„Cred că evoluţia preţului este speculativă. Din anul 2000 încoace în fiecare an Oltchim «se privatizează» de câteva ori pe an. Este o informaţie care se digeră în circa două zile, iar apoi se şterge din mintea tuturor privatizarea. Anunţurile sunt că se va privatiză dar nu se specifică anul. Momentan nu mai poţi crede asemenea informaţii din mai multe motive. Reprezentanţii actualei puteri au repetat în multiple rânduri că vom avea atât listări care să nu se prelungească, Transgaz, Tarom, Romgaz etc, dar toate acestea s-au dovedit inexacte. Din acest punct de vedere încrederea este foarte scăzută”, a afirmat brokerul.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat vineri că Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui împrumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care să-i permită funcţionarea la o capacitate de 65%-70% şi evitarea pierderilor.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,6% sub închiderea de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 0,6% sub închiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,2%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, noul indice al BVB, BET-BK, a scăzut cu 0,56%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai tranzacţionate din piaţă, au înregistrat doar al treilea rulaj din piaţă, de 520.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,04%, la 0,475 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de numai 98.000 de lei, valoare de şase ori sub rulajul de joi, de 584.000 de lei.

Titlurile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 32.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,59%, la 0,149 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu 1,9%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi apărut discuţii despre deplasările externe ale preşedintelui Klaus......
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...