Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj care abia a depăşit 12 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,46%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile abia au cumulat 12,1 milioane lei.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 15:31
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj care abia a depăşit 12 milioane lei

Bursa a urmat îndeaproape în acest an evoluţia pieţelor externe şi a crescut cu 8,5%. Piaţa a încheiat pe roşu doar cinci din cele 16 şedinţe de tranzacţionare.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, spune că evoluţia pieţelor externe a fost determinată de estimările optimiste ale unor investitori care şi-au crescut expunerea pe acţiuni mizând pe o îmbunătăţire graduală a mediului economic global.

„Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi pieţele dezvoltate au urmat un trend îndelungat de creştere şi din această perspectivă nu se poate spune că acţiunile sunt ieftine sau că o corecţie cu o amplitudine semnificativă ar fi nerezonabilă. Totuşi, acţiunile de la BVB au fost susţinute de randamente ale dividendelor foarte ridicate aşteptate pe 2012 (peste 6% pentru Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, peste 10% pentru Transgaz şi SIF-uri), ceea ce reprezintă un argument puternic pentru expunerea pe acţiunile româneşti, cel puţin până la trecerea datelor de referinţă pentru dividende. Cu alte cuvinte, nu vedem nici posibilitatea unei scăderi semnificative a cotaţiilor principalelor acţiuni sub nivelurile actuale”, a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.

Totodată, el arată că investitorii străini vor continua să solicite discount-uri de peste 30% pentru titlurile companiei din România având în vedere lichiditatea redusă a pieţei şi a vizibilităţii reduse, precum şi a riscurile specifice fiecărui domeniu în care actievază companiile respective.

„În acest sens este relevant faptul că în prezent Petrom se tranzacţionează la un discount de peste 45% faţă de OMV, ca de altfel şi Transelectrica faţă de companiile similare din Italia, Spania şi Portugalia. Această situaţie pune în evidenţă faptul că riscul sistemic mai mare şi lichiditatea redusă se decontează în preţurile activelor”, a mai spus Căruntu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,25%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în imediata apropiere a nivelului de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,54%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 0,3%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 24% sub rulajul de miercuri, de 16 milioane lei (3,7 milioane euro). Aproape 40% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (2,2 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei) şi BRD (738.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, unde operaţiunile au cumulat 2,5 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,596 lei, preţ în scădere cu 0,17%.

Acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% la revenirea la tranzacţionare, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, după ce compania a comunicat că va solicita insolvenţa. Titlurile companiei au revenit la transfer în ultimele 25 de minute de tranzacţionare, iar preţul a căzut încă din primele operaţiuni. Cu aceste titluri au fost realizate 15 transferuri în valoare cumulată de 13.000 de lei.

Acţiunile Oltchim au fost oprite de la tranzacţionare încă dinainte de deschiderea şedinţei bursiere de miercuri, având în vedere că într-o şedinţă de Guvern urma să fie stabilită soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat încă de marţi seara pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală urmând să fie luată de Guvern.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.

Combinatul chimic a transmis abia joi după-amiază către Bursa de Valori un comunicat în care anunţa că membrii Consiliului de Administraţie au decis miercuri să ceară insolvenţa.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare de 3,5 ori peste rulajul de miercuri, de 397.000 de lei.

Aproape 95% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile firmei TCI Invest Cluj Napoca (TCII), în valoare de 1,3 milioane lei. Cel mai mare pachet de acţiuni a fost transferat la preţul de 32 lei, cu 28% peste ziua anterioară. La închiderea şedinţei, aceste titluri erau cotate la 24 lei, preţ în scădere cu 3,81%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...