Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,3%, într-o piaţă unde investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3), astfel că aceste titluri au asigurat aproape trei sferturi din lichiditate.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 15:02
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat fluctuaţii reduse încă de la deschidere, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva titluri. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Investitorii locali au început să intre într-o perioadă de consevare, iar acum se mai fac doar ultime mişcări înainte de datele de înregistrare pentru dividende. Pe măsură ce încep anunţurile propunerilor de dividend, investitorii încep să se uite către acţiunile cu un randament mai ridicat al dividendelor, sau marchează din profiturile înregistrat datorită creşterilor importante ale acţiunilor respective şi care acum nu mai au perspective favorabile. În aceste condiţii, nu este de mirare că în şedinţa de luni, SIF Transilvania a fost una dintre cele mai lichide acţiuni, după ce vineri conducerea societăţii a convocat AGA şi a anunţat propunerea pentru dividendul aferent anului anterior”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Acţiunile SIF Transilvania au fost printre puţinele titluri vizate de investitori încă din primele minute, după ce societatea a anunţat vineri seară că propune acţionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, uşor peste cel acordat anul trecut. Acţionarii ar urma să încaseze, astfel, 90% din profitul record înregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni SIF Transilvania de 9,1 milioane lei, din care un deal de 5 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 0,612 lei, cu 15% sub nivelul de vineri. Totuşi, pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au încheiat ziua în creştere cu 1,18%, la 0,7285 lei. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut este de 24%.

Investitorii au fost mai activi şi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, cu aceste titluri fiind realizate transferuri de 9,8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost operată la un preţ cu 0,69% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,69%, la 0,585 lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), este cu 12% sub rulajul de vineri, de 29,9 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a fost susţinută de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-XT avansa cu 0,17%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,51%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,24%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 114.000 de lei, valoare cu o treime sub rulajul de vineri, de 173.000 de lei.

„Perioada următoare va fi caracterizată de mişcări în funcţie de dividendele anunţate, în detrimentul mişcărilor care au fundamente economice. Nu trebuie uitat, însă, că şi mişcările pieţelor internaţionale pot avea efect asupra titlurilor locale. Dacă pe pieţele internaţionale vom vedea o continuare a creşterilor, poate chiar o străpungere a zonelor de rezistenţă, cred că şi piaţa locală va avea un răspuns pozitiv. În aceste condiţii şi dacă va exista un interes la cumpărare suficient de puternic, nu ar fi exclus ca piaţa să înregistreze o evoluţie favorabilă în comparaţie cu cea a anului anterior. În caz contrar, ne putem aştepta la intrarea bursei într-un con de umbră după trecerea datelor de înregistrare ale dividendelor”, a mai spus Mureşian.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ceea ce ar permite ţării sud-americane să devanseze Ghana şi să ajungă......
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, ...