Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor vest-europene şi a scăzut cu 0,27%, trecând pe roşu chiar în ultima oră, iar rulajele au continuat să fie reduse în aşteptarea votului de vineri asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 15:30
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să crească uşor, după corecţia de 3% înregistrată miercuri. Declinul de miercuri a fost influenţat în principal de tensiunile politice din România care au culminat cu cererea USL de suspendare a preşedintelui. Bursa a fost afectată şi de unele marcări de profituri şi de scăderile uşoare înregistrate de bursele externe.

După ora 16:00, piaţa a reintrat pe roşu, urmând linia burselor vest-europene. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse, însumând doar 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro). Suma este cu 30% sub rulajul de miercuri, de 22,5 milioane lei (5 milioane euro).

Brokerii spun că majoritatea investitorilor au preferat să ia poziţii de aşteptare până la rezultatul votului de vineri din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

„Incertitudinea creată de tensiunile politice din aceste zile a continuat să fie simţită în piaţă şi astăzi. Chiar dacă investitorii şi-au mai temperat nervozitatea şi nu au reacţionat atât de negativ ca miercuri, este clar că sunt în continuare foarte atenţi la ceea ce se întâmplă pe plan local şi încearcă să anticipeze impactul măsurilor care urmează să fie luate în imediat următoare. Totodată, pentru ca tabloul să fie complet şi pieţele externe au transmis un semnal indecis, acestea confruntându-se cu o volatilitate ridicată datorită reacţiei la măsurile care au fost luate în Europa. În aceste condiţii, cred că decizia investitorilor locali să ia poziţii de aşteptare în şedinţa de astăzi este de înţeles”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,19% finalul sesiunii de miercuri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,67%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a coborât nesemnificativ, cu 0,09%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

„Pe termen scurt este posibil să asistăm la continuarea scenariului din aceste zile, nefiind însă exclus ca titlurile locale să se corecteze agresiv dacă vom vedea o intensificare alarmantă a crizei politice din România. Totuşi, această reacţie a investitorilor este temporară şi, pe măsură ce vom vedea o calmare a climatului politic, vom vedea o revenire la normal a pieţei de acţiuni”, a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,1 milioane lei şi, respectiv, 2,8 milioane lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 38% din rulajul pieţei. Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a avansat cu 0,44%, la 0,461 lei, iar titlurile SIF Moldova au scăzut cu 4,19%, la 1,212 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 859.000 de lei, sumă cu 28% sub rulajul de miercuri, de 1,2 milioane lei.

Lichiditatea a fost salvată de un deal cu acţiuni Foraj Sonde Ernei (FOSP) în valaoare de 700.000 de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 23 lei, cu 15,58% peste cotaţia precedentă. Pe piaţa principală, cotaţia acestor titluri a crescut cu 0,5%, la 20 de lei.

După închidere au fost înreguistrate în sistemul pieţei rezultatele ofertei de preluare de la firma Construcţii Napoca (NAPO), astfel că lichiditatea totală a urcat cu 1,5 milioane lei, la 2,4 milioane lei.

„Pe plan extern lucrurile încep să fie agitate pe măsură ce sunt anunţate măsurile luate în special de liderii europeni. Investitorii au aşteptări mari, iar în măsura în care aceste aşteptări le sunt confirmate sau chiar depăşite, cu siguranta vom vedea o continuare a creşterilor. Însă nu trebuie uitat faptul că piata nu poate creşte continuu, ea având nevoie şi de sedinte de corecţii, care de multe ori vin fie pe fondul marcărilor de profit, fie ca o reacţie la diferite evenimente externe”, a mai spus Mureşian.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%. Investitorii au început să vândă după ce Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară, măsura fiind deja anticipată de pieţe.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...