Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom şi deal-uri

Bursa a scăzut joi cu 0,45%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde tranzacţiile mai ridicate cu acţiunile Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, precum şi câteva deal-uri cu SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi BRD au dus lichiditatea la 32,5 milioane lei.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 14:44
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom şi deal-uri

Piaţa a început să scadă încă din primele minute ale şedinţei de miercuri, după trei sesiuni în care a avansat cu 0,8%.

La fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, astfel că la finalul sesiunii de joi, tranzacţii mai mari de 50.000 de lei înregistrau titluri emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 32,5 milioane lei (7,5 milioane euro), valoare dublă faţă de rulajul de miercuri, de 16,5 milioane lei. Aproape 88% din lichiditatea de joi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondul Proprietatea (16,8 milioane lei, din care deal-uri de 7,7 milioane lei), OMV Petrom (6,4 milioane lei, din care două deal-uri de 2,3 milioane lei) şi deal-uri cu titluri BRD (2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,7 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,4 milioane lei).

„Cel mai probabil, pe acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom cel mai mult îşi fac simţită prezenţa Elliott (cel mai mare acţionar al FP – n.r.) şi, respectiv, fonduri administrate de Franklin Templeton (care au fost cei mai importanţi cumpărători de acţiuni Petrom în ultimele luni – n.r.). Pe restul sectorului blue chips (al acţiunilor de regulă lichide – n.r.) sunt investitorii românii, cu perspective de cele mai multe ori speculative”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, au încheiat ziua în scădere cu câte 0,44%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a stagnat la nivelul de miercuri. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,22%, iar indicele extins BET-BK a încheiat în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, precum şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

„Pe o astfel de conjunctură este greu să faci estimări privind evoluţia pieţei, pentru că este posibil orice. Faptul că avem parte de o oarecare stabilitate internă, vizibilă şi în afară, ne-a asigurat un echilibru decent, dar nu suficient pentru a atrage privirile investitorilor străini. Cred că în majoritatea cazurilor volumele vor continua să înregistreze tot cele mai vizibile acţiuni de până acum, respectiv SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD şi Transgaz. Mai mult ca sigur vor mai răsări şi companii uitate care ar putea veni cu informaţii notabile şi care le-ar putea atrage repede atenţia speculatorilor”, a mai spus Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,91%, la 0,6565 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 0,64%, fiind cotate la 0,4192 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 152.000 de lei, valoare cu 25% peste rulajul de 122.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%, revenind uşor după ce la deschidere au fost pe roşu.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...