Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,37%, într-o piaţă în care trei deal-uri cu 0,3% din acţiunile BRD (BRD) şi o tranzacţie negociată cu titluri OMV Petrom (SNP) au asigurat 78% din lichiditatea de aproape 35 milioane lei.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 14:38
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD şi OMV Petrom

Cele mai multe acţiuni au înregistrat variaţii reduse încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare.

„Chiar dacă pe plan local apatia investitorilor este determinată în mare măsură factorilor interni, precum situaţia politică incertă şi problemele economice, cu siguranţă situaţia actuală este influenţată şi de semnalele transmise de către pieţele internaţionale. Astfel, investitorii locali continuă să fie precauţi, ei preferând mai degrabă să aştepte confirmarea tendinţei pieţei decât să anticipeze mişcarea acesteia. Din această cauză, piaţa locală parcă este într-o perioadă de vacanţă şi singurele mişcări care atrag atenţia sunt dealurile efectuate sporadic”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Tranzacţiile de pe piaţa principală au cumulat doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), iar rulajul total de pe piaţa acţiunilor a fost de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 78% de trei deal-uri cu 0,3% din acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (17,4 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,044% din titlurile OMV Petrom (9,7 milioane lei).

Rulajul pieţei este cu puţin sub valoarea de marţi, de 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro). În şedinţa precedentă, lichiditatea a fost susţinută de un deal cu 2,11% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), de 29,8 milioane lei (6,6 milioane euro), realizat între două companii din grupul Rompetrol.

Tranzacţiile negociate cu acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost realizate la 8,25 lei, preţ similar ultimei cotaţii de marţi. Pe piaţa principală, preţul a încheiat tot la 8,2 lei, pe un rulaj de doar aproape 300.000 de lei.

Deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost efectuat la 0,3847 lei, preţ cu numai 0,03% peste închiderea de marţi. Pe piaţa principală, cotaţia a stagnat la 0,3846 lei, pe primul rulaj din piaţă, de aproape 1,7 milioane lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu doar 0,1%.

În acelaşi timp, acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,96% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 1,6 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,28%, la 0,526 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 710.000 de lei, valoare cu 6% mai redusă decât lichiditatea de marţi, de 752.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost din nou cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 200.000 de lei, iar cotaţia a avansat cu 1,45%, la 0,14 lei.

„În aşteptarea deciziilor Băncii Centrale Europene de joi, parcă toate pieţele au stat în expectativă. Investitorii sunt în continuare foarte atenţi la deciziile care au un impact puternic asupra economiei europene şi din această cauză aşteaptă atât deciziile care vor fi luate de către BCE, dar în aceeaşi măsură şi decizia Curtii Constituţionale Federale Germane cu privire adoptarea Mecanismului de Stabilitate Financiară. Chiar dacă până acum s-au făcut speculaţii privind deciziile pe care le vor adopta joi reprezentanţii BCE, pieţele financiare sunt în continuare optimiste în speranţa că banca va începe un amplu proces de cumpărare de obligaţiuni ale statelor europene cu probleme, şi, astfel, urmând modelul Fed va reuşi să inducă indirect lichiditate în pieţe. Această stare de aşteptare s-a simţit putenic în special în pieţele bursiere internaţionale dar indirect şi în piaţa locală”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert şi înregistrau variaţii de până la 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...