Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP şi un deal cu 0,9% din SIF Muntenia

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,18% în prima parte a şedinţei de marţi, pe un rulaj susţinut în principal de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi un deal cu 0,91% din titlurile SIF Muntenia (SIF4).
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 10:38
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP şi un deal cu 0,9% din SIF Muntenia

Tranzacţia negociată cu acţiunile SIF Muntenia a fost realizată la ora 10:31, la un preţ cu 1,4% sub ultima cotaţie de luni din piaţa principală. Pachetul de titluri a fost transferat, astfel, pentru 5 milioane de lei.

Pe piaţa principală, cu câteva minute înaintea deal-ului, acţiunile societăţii de investiţii financiare au scăzut cu 4%, iar apoi corecţia a incetinit la aproximativ 2%. La ora 13:00, titlurile SIF Muntenia erau în scădere cu 2,29%, respectiv cu 1,6 bani, fiind cotate la 0,684 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 656.000 de lei.

În şedinţa anterioară, când a fost prima zi din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, aceste titluri au scăzut cu 4 bani. Valoarea cu care acţiunile au scăzut este de peste trei ori mai mică decât dividendul brut pe care compania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 13,4 bani/acţiune (108,1 milioane lei în total).

La preţuri în scădere uşoară au fost tranzacţionate şi acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Moldova. La mijlocul zilei, titlurile FP erau în scădere cu cu 0,31%, iar acţiunile SIF Moldova cu 1,3%.

Cele trei acţiuni au limitat la 0,17% creşterea indicelui BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea. Indicele a fost ţinut pe verde de creşterile înregistrate de acţiunile SIF Oltenia (0,74%), SIF Transilvania (1,98%) şi SIF Banat-Crişana (3,01%).

Evoluţia acţiunilor SIF Oltenia a venit pe un rulaj de 2 milioane lei, la SIF Transilvania de 1,3 milioane lei, iar în cazul SIF Moldova de doar 338.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,11%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,36% sub închiderea de luni.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu doar 0,13%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,56% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare cu 15% peste rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 18,3 milioane lei (4,2 milioane euro). Peste jumătate din lichiditatea de marţi a fost susţinută de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,5 milioane lei) şi SIF Muntenia (5,7 milioane lei).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,69%, la 1,32 lei, pe un rulaj de 344.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate şi două deal-uri în valoare cumulată de 660.000 de lei, la preţul de 1,32 lei.

Banca a anunţat marţi dimineaţă că actualul preşedinte al Credit Europe Bank România, Omer Tetik, a fost numit director general al Băncii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, după plecarea lui Robert Rekkers.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate de OMV Petrom (SNP), cu acţiunile companiei fiind realizate doar opt transferuri în valoare cumulată de 2.400 de lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 1,76%, la 0,446 lei.

Vânzările grupului OMV Petrom au scăzut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelaşi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...