Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de deal-uri cu acţiunile SIF Transilvania şi Cemacon

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,6% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele externe, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, iar trei deal-uri cu acţiuni SIF Transilvania (SIF3) şi Cemacon (CEON) au asigurat 70% din lichiditate.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 11:26
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de deal-uri cu acţiunile SIF Transilvania şi Cemacon

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar apoi a intrat pe scădere uşoară, urmând linia burselor externe. Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, astfel că la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,73% sub închiderea de vineri, iar indicele BET-XT era în scădere cu 0,61%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,36% sub şedinţa anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,23%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,2%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro), valoare cu 25% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro). Aproape 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu 0,53% din acţiunile SIF Transilvania (3,6 milioane lei) şi cu 23% din titlurile Cemacon (3 milioane lei).

Acţiunile celor două companii au fost şi cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 700.000 de lei şi, respectiv, de 378.000 de lei.

Deal-urile cu acţiunile SIF Transilvania au fost realizate la preţul de 0,629 lei, cu 15% sub închiderea de vineri, iar tranzacţia negociată cu titlurile Cemacon a fost operată la 0,05 lei, preţ cu 5,71% peste nivelul de vineri. Pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au stagnat la 0,74 lei, iar titlurile Cemacon au crescut cu 5,71%, la 0,05 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat al patrulea rulaj, de doar 305.000 de lei. Preţul acestor titluri a scăzut cu 0,25%, la 0,5925 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, urmând trendul de pe pieţele din Asia, după ce China a înăsprit regulile pentru creditele ipotecare, cu scopul de a calma creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...