Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile OMV Petrom şi SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,4% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde majoritatea acţiunilor au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar transferurile cu titlurile OMV Petrom (SNP) şi SIF Transilvania (SIF3) au asigurat peste două treimi din lichiditate.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 11:42
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile OMV Petrom şi SIF Transilvania

Piaţa a fost pe scădere uşoară încă de la deschidere şi a continuat să fie marcată de un interes redus al investitorilor pentru tranzacţionare, atenţia acestora fiind axată doar pe câteva acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiunile emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La ora 13:12, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,34%, iar indicele BET-XT era cu 0,39% sub ziua anterioară. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,6%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,61%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,54% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 74% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile OMV Petrom (4,5 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei) şi cu titlurile SIF Transilvania (2,6 milioane lei, din care un deal de 2,2 milioane lei).

Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,03%, la 0,4434 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,27%, la 0,7265 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat al treilea rulaj, de 1,3 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,85%, la 0,58 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,2%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce alegerile din Italia nu au asigurat o forţă politică suficient de puternică pentru a guverna ţara, alimentând temeri investitorilor cu privire la încheierea eforturilor de reformare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...