Bursa a scăzut uşor, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe

Bursa a scăzut uşor, cu 0,32%, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe, iar acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au intrat pe linia pieţei şi au coborât cu 0,87%, după ce în zilele anterioare preţul a urcat cu peste 38%.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 16:11
Bursa a scăzut uşor, pentru a doua oară în ultimele 20 de şedinţe

Începând cu data de 11 decembrie, bursa a intrat pe o linie ascendentă, iar în cele 20 şedinţe parcurse de atunci, indicii BET şi BET-C au încheiat pe roşu doar pe 7 ianuarie şi marţi. În cele 20 şedinţe, indicele BET-C a urcat cu 17,45%, iar indicele BET cu 17,77%.

Preţul acţiunilor Carpatica a urcat accelerat săptămâna trecută în şedinţele de marţi şi miercuri, cu aproape 32%, iar în prima parte a zilei de joi creşterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar acţiunile au scăzut cu aproape 12% din punctul maxim atins în prima jumătate a zilei joi.

Preţul a reintrat pe creştere în şedinţa de luni, iar la închidere acţiunile erau pe plus cu 10,58%, fiind cotate la 0,0575 lei. Totodată, preţul a fost cu 38,22% peste cel dinaintea începerii perioadei de volatilitate ridicată.

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al băncii, îl va numi la conducerea Carpatica pe fostul preşedinte al RBS România Johan Gabriels, care va fi anunţat ca nou director general al băncii cel mai probabil în această săptămână.

La debutul şedinţei de marţi, cotaţia acţiunilor Carpatica a avansat cu 2,6%, însă după primele zece minute titlurile s-au aliniat la linia pieţei şi au trecut pe scădere uşoară. La închidere, aceste titluri erau la 0,057 lei, preţ cu 0,87% sub ziua anterioară. Tranzacţiile au însumat 225.000 de lei, iar la sfârşitul şedinţei volumul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de două ori mai mic decât oferta.

Ultimul preţ de marţi este cu 37% peste cel înregistrat la începutul săptămânii trecute, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a Băncii Carpatica înseamnă un plus de 48,3 milioane lei (11,2 milioane euro). Astfel, capitalizarea bursieră a ajuns la 179,3 milioane lei (40,8 milioane euro), de la aproape 131 milioane lei (29,6 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,61%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,49% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,96%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,17%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu 0,17% peste ziua anterioară.

„Luna ianuarie a debutat cu creşteri semnificative, care pe de o parte au bucurat foarte mult deţinătorii de acţiuni, însă evoluţia a temperat, pe de altă parte, dorinţa de acumulare suplimentară în aşteptarea unei corecţii care să poată stimula în continuare piaţa. Dacă în cazul majorităţii companiilor rezultatele anuale sunt previzibile, cred că impactul decisiv asupra evoluţiei acţiunilor va fi reprezentat de conţinutul convocatoarele AGA, pariurile investitorilor fiind făcute şi în acest an în sensul repetării scenariului de anul trecut”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro), valoare cu 35% peste rulajul de luni, de 21,9 milioane lei (5 milioane euro).

Peste 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei) şi deal-uri cu titluri SIF Muntenia (2,6 milioane lei) şi Aerostar (2,5 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), OMV Petrom (1,6 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,4 milioane lei) şi SIF Moldova (1,2 milioane lei).

„Reintrarea bursei în graţiile investitorilor, încă timid, se face simţită cu preponderenţă prin prisma bluechips-urilor listate (acţiunilor lichide – n.r.). Aşadar, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, SIF-uri, Banca Transilvania, Transgaz şi Transelectrica sunt acţiunile care au atras cele mai mari rulaje, în special, datorită dividendelor aşteptate”, a mai spus brokerul.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,596 lei, preţ cu 1,1% peste nivelul de luni.

Fondul Proprietatea a înregistrat anul trecut un profit de aproape 567 milioane lei (127 milioane euro), în creştere cu 4,2% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, de 543,8 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise marţi dimineaţă.

În decembrie, valoarea activului net a crescut cu 17,4% faţă de noiembrie, la 14,97 miliarde lei, în principal ca urmare a reînregistrării participaţiei la Hidroelectrica, care a fost evaluată înainte la valoarea zero conform reglementărilor CNVM anterioare privind evaluarea companiilor aflate în procedura de insolvenţă.

Astfel, valoarea activul net pe acţiune a ajuns la 1,1371 lei/acţiune şi a depăşit valoarea nominală de 1 leu/titlu, iar Fondul va putea distribui dividende din profitul de anul trecut.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 161.000 de lei, valoare de peste două ori sub rulajul de luni, de 353.000 de lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnau scăderi cuprinse între 0,2% şi 1%. Încrederea investitorilor de pe pieţele europene a fost afectată de o declaraţie de luni a secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a avertizat că Statele Unite ar putea atinge limita de îndatorare între mijlocul lunii februarie şi începutul lunii martie.

Totodată, investitorii au reacţionat negativ şi la estimarea privind o contracţie de 0,5% a economiei germane în ultimul trimestru al anului trecut, publicată marţi de biroul german de statistică.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...