Bursa a scăzut uşor, pentru a şasea şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 0,86%, şi a înregistrat a şasea sesiune consecutivă de corecţii, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 15 milioane lei.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 14:44
Bursa a scăzut uşor, pentru a şasea şedinţă consecutiv

În ultimele şase şedinţe, indicele general, BET-C, a coborât cu 3,63%.

Piaţa a deschis ziua pe scădere uşoară, menţinându-se pe linia descendentă din precedentele de cinci şedinţe, în care a coborât cumulat cu aproape 2,8%. După ora 11:30, piaţa a început să recupereze corecţia uşoară şi a trecut pe verde. Totuşi, după ora 13:00, indicii s-au întors pe roşu.

Printre acţiunile care au readus piaţa pe verde la mijlocul zilei s-au numărat SIF-urile, Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV) şi Azomureş (AZO), însă recuperarea a venit în cadrul unor transferuri cu volume reduse.

„De ceva vreme putem spune că investitorii de portofoliu sau cei cu posibilităţi mai mari au dispărut din peisaj. În lipsa lor avem prezenţi micii jucători, care după cum s-a văzut şi în cazul tranşei mici de la Transelectrica sunt dispuşi să cumpere scump şi de multe ori să vândă ieftin. Mai exact nu au niciun fel de strategie, ci se ghidează de cele mai multe ori după curentul general al pieţelor sau orice altă posibilă perspectivă ce ar părea favorabilă la prima vedere. Se poate spune că este o stare de aşteptare în piaţă. Investitorii aşteaptă un eveniment declanşator, fie el pozitiv sau negativ”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,62%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,88% nivelul de luni. Indicele BET a scăzut în ultimele şapte şedinţe cu 3,05%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat sesiunea de marţi în scădere cu 0,36%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,58%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 85% peste rulajul şedinţei precedente, de 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro).

„Pe o piaţă aşa de fragilă, volumele mici nu ar trebui să fie relevante, dar până la capăt preţurile la care se fac tranzacţiile dau valoarea unui portofoliu şi, prin urmare, investitorii reacţionează imediat la astfel de mişcări. Un mic plus îi determină să mai elibereze din ponderea acţiunilor, iar accelerarea scăderii îi sperie şi uneori vând unde au contraparte. Cum pe partea cumpărătorilor situaţia este destul de firavă, ne aflăm de multe ori în situaţia ca un volum destul de mic de acţiuni să producă o mişcare mare asupra cotaţiei”, a spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,6 milioane lei şi, respectiv, 2,4 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat 47% din lichiditatea pieţei.

Acţiunile FP au scăzut cu 0,52%, la 0,5715 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Transilvania a fost realizată la 0,6805 lei, cotaţie cu 0,15% sub închiderea de luni.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat în valoare de 3,2 milioane lei (734.000 de euro).

Investitorii au continuat să efectueze operaţiuni cu volume mici de acţiuni listate pe piaţa Rasdaq, în sumă de doar 454.000 de lei. Valoarea este cu 36% sub rulajul de luni, de 710.000 de lei.

Titlurile firmei Scapis Bucureşti (SCPS) au fost cele mai lichide, cu un transfer de 240.000 de lei, iar preţul a stagnat la 0,4 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,8%, după o scurtă vacanţă de patru zile pentru sărbătoarea Paştelui catolic. Pieţele reacţionează, astfel, la datele sub aşteptări despre piaţa muncii din SUA, anunţate la finele săptămânii trecute. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...