Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a ajuns la 1,8 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 1,8 milioane lei.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 11:00
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj care abia a ajuns la 1,8 milioane lei

Piaţa a fost apatică încă de la deschidere, în primele 20 de minute fiind realizate tranzacţii cu acţiuni emise de doar 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Ulterior, tranzacţiile răzleţe au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a nivelurilor de marţi, astfel că indicii bursieri au înregistrat variaţii reduse.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,35%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,22% peste ziua anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,34%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,26%, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,21%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 1,8 milioane lei (405.000 de euro), valoare aproape la jumătatea rulajului din prima parte a şedinţei anterioare, de doar 3,3 milioane lei (743.000 de euro).

Brokerii cred că lichiditatea redusă ar putea fi determinată de faptul că investitorii îşi păstrează banii şi aşteaptă să afle preţurile la care va fi lansată oferta prin care statul vrea să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transgaz (TGN). În funcţie de preţuri, investitorii vor decide dacă participă sau nu la ofertă.

Intervalul de preţ la care se va derula oferta urmează să fie aprobat miercuri de Guvern.

Acţiunile Transgaz sunt suspendate miercuri de la tranzacţionare în aşteptarea publicării informaţiilor despre oferta de vânzare.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 465.000 de lei şi, respectiv, de 377.000 de lei. Preţul titlurilor SIF Moldova a cescut cu 0,2%, la 1,494 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,55%, la 1,443 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat al treilea rulaj, de numai 350.000 de lei. Preţul a avansat cu 0,24%, la 0,638 lei, şi a continuat să fie în apropierea nivelurilor din primele zile de la listare, din ianuarie 2011.

Preţul de la debutul şedinţei de miercuri este cu 1,77% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%. Linia a fost urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu cel mult 1,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...